.

Яйцата са изключително полезни за организма

Великден отминава. Все още обаче, са ни останали доста яйца от празника. И много  хора се чудят какво да правят с тях, защото  консумирането на яйца  често поражда  въпроси, на които  хората невинаги знаят точния отговор.

Яйцата са изключително полезни за организма
style="font-size: 9pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;" id="internal-source-marker_0.9927659653407497">Великден отминава. Все още обаче, са ни останали доста яйца от празника. И много  хора се чудят какво да правят с тях, защото  консумирането на яйца  често поражда  въпроси, на които  хората невинаги знаят точния отговор. Ето защо се разпространяват различни митове относно  консумацията на кокоши яйца.

Според  един от митовете, яйцата са вредни за здравето, защото увеличават съдържанието на холестерол в кръвта.  Това твърдение не е вярно. Изследванията показват, че след употребата на яйца, нивото на холестерола  в кръвта почти не се повишава.

Мит номер 2  гласи, че яйцата се преработват трудно. Това всъщност зависи от термичната обработка на яйцето. Рохките яйца се преработват напълно след 1-2 часа, а твърдо сварените  - след 3 часа.

Много разпространено е твърдението, че яйцата са вредни за черния дроб.  Това твърдение също не е вярно, защото освен витамини, яйцата съдържат  различни вещества като холин и метионин - полезни за черния дроб аминокиселини.  Жълтъкът пък има уникалното свойство да предизвиква свиване на жлъчния мехур, което стимулира оттока на жлъчна течност в червата, което пък подобрява перисталтиката и способства за усвояване на мазнините.  Естествено, трябва да се има предвид, че хора, които  имат проблеми с черния дроб, не трябва да пържат яйцата или да ги гарнират в майонеза. Яйца не се препоръчват и за тези, които страдат от камъни в жлъч    ката.

Друг мит твърди, че не трябва да се ядат яйца повече от 2-3 пъти седмично. Диетолозите много често дават такива съвети.  В действителност, обаче, здравият и активен човек може спокойно да хапва по 1-2 яйца на ден,  в случай, че не употребява други белтъчини с  животински произход.  Друг е въпросът, че храната по принцип трябва да се разнообразява и с други животински белтъчини.  Американски кардиолози дори твърдят, че  пълното изключване на яйцата от  храната е опасно.

Още един мит твърди, че след седмица, яйцата вече не са пресни.  Всъщност свежестта на яйцата зависи от условията на съхранение.  Ако стоят извън хладилника,  естествено след седмица, те вече не са пресни. Но ако се сложат веднага на студено, те могат да се пазят до 3 седмици.   

Говори се, че колкото по ярък е жълтъкът, толкова яйцата са по-полезни.  Това въобще не съответства на действителността.  Всъщност, цветът на жълтъка зависи от състава на кокошата храна.  Наситеният цвят на жълтъка не свидетелства за повишено съдържание на каротин, както смятат някои.

Друг мит твърди, че от яйцата се пълнее.  Яйцето е много хранителен продукт, от който, обаче, не се пълнее.  Нещо повече, яйцата влизат в много лечебни диети.  Те съдържат 13 процента протеини и само 80 калории.

Някои твърдят пък, че яйцата съдържат всичко необходимо за организма. Вярно е, че  те съдържат аминокиселини, витамини и минерални субстанции. Те са достъпен източник на ниацин, необходим за храненето на мозъка, витамин К,  холин, подобряващ паметта и извеждащ  отровите от черния дроб, както и лецитин, който разгражда плаките в кръвоносните съдове.  В яйцата се съдържат също витамини от групата В, биотин, фолиева киселина,  голямо количество минерали, както и никотинова киселина.

Все пак,  да се твърди, че яйцата съдържат всичко необходимо за организма, е преувеличено. Например,  в тях отсъстват въглехидрати и витамин С.

Твърди се, че суровите яйца са полезни. В действителност,  те се усвояват по-трудно, могат да предизвикат алергия, както и заразяване със салмонела или други чревни инфекции.

Пъдпъдъчите яйца са по-полезни от кокошите - да, те действително са много вкусни, но по състав почти не се различават от кокошите. А що се отнася до вълшебните им  лечебни свойства, това си е направо мит...

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...