.

Великият български авиоконструктор Асен Йорданов

Световноизвестният летец и авиоконструктор  Асен Йорданов е роден през 1896 година в София. Едва 16-годишен той извършва първия полет с планер в България. Същата година заминава да учи в пилотското училище в Етан, Франция. Балканската война

Великият български авиоконструктор Асен Йорданов
id="internal-source-marker_0.6983822523868001" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">Световноизвестният летец и авиоконструктор  Асен Йорданов е роден през 1896 година в София. Едва 16-годишен той извършва първия полет с планер в България. Същата година заминава да учи в пилотското училище в Етан, Франция. Балканската война обаче, променя плановете му и той се връща  в България.

Асен Йорданов заминава за фронта като доброволец и постъпва като аеромеханик.
По това време нашата армия има 23 военни самолета и се нарежда до страни като Великобритания, но изпреварва Италия, САЩ и Япония.  Малко преди включването на България във военните действия, Асен Йорданов изпитва пред публика първия български моторен самолет - това става на 10 август 1915 година.  При него той въвежда третото крило  - за първи път  в света. То служи за стабилизиране на самолета при  наклони  по-големи от 45 градуса. Този аероплан е бил признат за изобретение от специална комисия на Министерството на войната и е бил изложен в Царския манеж.

Именно оттогава датата 10 август се смята за начало на българското самолетостроене.

През Първата световна война, Асен Йорданов е приет в Школата за запасни офицери и заминава отново за фронта. Този път му поверяват и боен самолет, с който взема
участие в десетки въздушни боеве.  За проявена смелост на бойното поле,  той  е награден с Орден за храброст.  

След  края на войната и подписването на Ньойския договор, на България е забранено да има авиация,  самолетите ни са унищожени,  а пилотите - уволнени.

Така Асен Йорданов е лишен от възможността да прави самолети в родината си. А през 1921 година той  се явява на  международния конкурс, обявен от Американския аероклуб, за обиколка на Земята с аероплан.  Наградата е доста съблазнителна - 1 милион долара за пилота, който успее да измине разстоянието от 33 546 км за не повече от 100 дни.
Асен веднага решава да замине, а в състезанието  се включва и неговият приятел Александър Стоянов.  Средствата за пътуването им обаче, не достигат, затова двамата пилоти решават да се обърнат за помощ към правителството.  Молбата на двамата ентусиасти е удовлетворена лично от министър-председателя Александър Стамболийски.

Асен Йорданов и неговият приятел  заминават за САЩ с идеята да защитят достойно името на България.  Оказва се обаче, че само те са единствените кандидати и конкурсът с отлага. Александър Стоянов се връща в родината, но Асен Йорданов остава  в САЩ.
Там той продължава да учи, като едновременно работи като чертожник към концерна ‘Къртис’.  Там се издига като главен конструктор.

Асен Йорданов работи и в екипите на  водещите компании в самолетостроенето - Боинг,  Локхийд и Дъглас.  Така постепенно се стига до  транспортния самолет Дъглас ДС-3, както и до известните от Втората световна война летящи крепости Боинг Б-17 Фортрес, Боинг 29 Суперфортрес, тежкия изтребител  Лайтинг П-38, на които главен конструктор е Асен Йорданов.

Българинът открива и специална съставка, която предпазва авиационното гориво от ниски температури, особено необходима за самолетите, извършващи полети на големи височини.  Асен Йорданов открива в САЩ и авиационно училище, превърнало се в най-авторитетната школа, която подготвя пилоти за гражданската авиация в САЩ.

Първият човек стъпил на Луната, Нийл Армстронг, признава, че  той, както и всички американски пилоти са се учили от Асен Йорданов...

Името на великия авиоинженер Асен Йорданов е вписано в Книгата за почетни граждани на Ню Йорк, а портретът му е изложен в Залата на славата на нюйоркското летище Ла Гуардия.

Самият Йорданов до последно е държал на табелката в дома му в Америка да пише “Асен Йорданов, български пилот, авиатор”. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...