.

Константин Жостов - български офицер и патриот

Българският офицер Константин Жостов е  началник-щаб на Трета армия през Балканската война и началник на Щаба на войската  през Първата световна война. Константин Жостов е роден на  30 септември  1867 година   в н

Константин Жостов - български офицер и патриот
id="internal-source-marker_0.24912350607968448" style="font-size:12px;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Българският офицер Константин Жостов е  началник-щаб на Трета армия през Балканската война и началник на Щаба на войската  през Първата световна война.

Константин Жостов е роден на  30 септември  1867 година   в неврокопското село
Гайтаниново.  През 1885  година той е ученик в Лом и се включва като доброволец в ученическия легион в Сръбско-българката война  и с него участва в Пиротското сражение.  След завършването на Ломската гимназия, Жостов  постъпва в артилерийския отдел на Военното училище в София,  което завършва през  1887 година и на 9 май е произведен в чин подпоручик.  Първоначално Жостов  служи в артилерията.  На 18 май 1890 година той  е повишен в чин поручик,  а на 2 август 1894 година - в капитан.    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
През  1889 година Жостов заминава   за Виена, където следва офицерски генералщабен курс, а след това завършва Висшето артилерийско училище с право да служи в Генералния щаб. Назначен е за командир на батарея в 3-ти артилерийски полк, а по-късно завежда крепостната артилерия към Артилерийската инспекция на Военното министерство.

През 1902 година Жостов  е повишен в майор. През есента на 1905 година  той  става първият военен аташе на България в столицата на велика сила – Виена. През 1906 година е произведен в чин подполковник и става началник-щаб на Осма пехотна тунджанска дивизия.  По-късно  е военен аташе и  в Санкт Петербург,  и в Париж.  След завръщането си от Париж Жостов е в свитата на цар Фердинанд, а от 1910 година е командир на Трети артилерийски полк. През март 1912 година, вече полковник Жостов поема поста началник на Школата за запасни офицери.

През юни 1912 година,  като пратеник на правителството,  участва в заседанието на Северния революционен окръг  в родното му  село,  на което дейците на ВМОРО взимат решение активно да подкрепят българските части в задаващата се война.

По време на Балканската война  Жостов  е началник-щаб на Трета армия, която се отличава в Люлебургаско-Бунархисарска операция и битките при Чаталджа. Участва като военен съветник в делегацията, преговаряща  Лондон по подписването на Лондонския договор през 1913 година.

В Междусъюзническата война  взима участие като командир на Първа бригада от Седма Рилска дивизия. От 25 април 1915 година до края на август 1916 г. Константин Жостов е командир на 7-ма рилска дивизия.  На 15 август 1915 година е произведен в чин генерал-майор.

През Първата световна война Жостов е началник-щаб на армията и като такъв нерядко се противопоставя на исканията на съюзническото германско главно командване.

Генерал-майор Константин Жостов умира на 30 август 1916 г. в Кюстендил от възпален апендикс по време на Леринската операция  на Първа армия. Последните му думи са „Падна ли Чеган?’

В негова чест между 1941 и 1944 г., когато Скопие е в рамките на България, днешният Скопски квартал Гьорче Петров, е наречен  Жостово, а между 1934 и 1951 година село Долно Сингартия, днес Хаджидимово, също се нарича Жостово.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...