.

Сексуална ориентация - що е то?

Сексуалната ориентация е термин, който се използва, за да се опише дали индивидът изпитва сексуално желание към хора от срещуположния пол (хетеросексуална), същия пол (хомосексуална) или и двата пола (бисексуална). Все още не знаем с категоричност от

Сексуална ориентация - що е то?
Секс
алната ориентация е термин, който се използва, за да се опише дали индивидът изпитва сексуално желание към хора от срещуположния пол (хетеросексуална), същия пол (хомосексуална) или и двата пола (бисексуална). Все още не знаем с категоричност от какво се определя сексуалната ориентация. Не може да се познае сексуалната ориентация на човек само по външния му вид.

Много от нас са любопитни относно сексуалната ориентация. Хората често се чудят какво прави хората бисексуални, хетеросексуални или хомосексуални и как могат да определят сексуалната ориентация на човек. Ако сте любопитни за сексуалната ориентация, тук е добро място да се започнете. Това са някои от най-честите въпроси, които хората задават относно сексуалната ориентация. Надяваме се отговорите ни да са от полза.
 

Какво представлява сексуалната ориентация?
Сексуалната ориентация е термин, който се използва, за да се опише дали индивидът изпитва сексуално желание към хора от срещуположния, същия или от двата пола.

- Хора, които изпитват сексуално желание към представители на другия пол са хетеросексуални – традиционни.
- Хора, които изпитват сексуално желание към хора от същия пол са хомосексуални – гей. Хомосексуалните жени се наричат също лесбийки.
- Хора, които са привлечени и от двата пола, са бисексуални.

Всички тези сексуални ориентации са напълно нормални.

От какво е продиктувана сексуалната ориентация?
Не се знае каква точно е причината човек да бъде с традиционна сексуална ориентация, гей, лесбийка или бисексуален, но проучванията показват, че това се основава на биологични фактори, които са налице още преди раждането. Знаем, че сексуалната ориентация обикновено се установява преди пубертета. И въпреки че сексуалната ориентация вероятно започва да се развива преди раждането, при някои хора тя изглежда се променя в хода на живота.

Едно нещо е ясно – сексуалната ориентация не е нещо, което хората могат да избират, нито за себе си, нито и за другите.


Колко хора са хомосексуални?
Няма начин да узнаем със сигурност – експертите могат само да предполагат колко от хората са хомосексуални. Изследване на Алфред Кинси твърди, че около един на 10 човека е хомосексуален. Други проучвания показват малко по-ниски резултати.


Какво представлява скалата на Кинси?
Алфред Кинси разработва скалата на Кинси като средство за описване на сексуалната ориентация на човек. Кинси открива, че много хора не са изключително хетеро или гей – че сексуалната ориентация на човек може да е някъде по средата. Категориите по скалата на Кинси са:


    0 — изключително хетеросексуална
    1 — преимуществено хетеросексуална, рядко хомосексуална
    2 — преимуществено хетеросексуална, но по-често от рядко хомосексуална
    3 — еднакво хетеросексуална и хомосексуална (бисексуална)
    4 — преимуществено хомосексуална, но по-често от рядко хетеросексуална
    5 — преимуществено хомосексуална, рядко хетеросексуална
    6 — изключително хомосексуална

Днес много изследователи смятат, че скалата на Кинси е прекалено проста. Те твърдят, че сексуалната ориентация на всеки индивид може да е дори по-сложна от тези основни класификации.

Всички хора са различни, сексуалността на всеки индивид е уникална. Те могат да окачествяват сексуалната си ориентация, както пожелаят – а много от тях избират изобщо да не го правят.


Как мога да разбера каква е нечия сексуалната ориентация?
Единственият начин да узнаеш е, ако човекът ти каже. Някои хора смятат, че могат да познаят сексуалната ориентация на хората по начина, по който те вървят, говорят или се обличат, по професията или хобитата, които имат. Това не е така. Това са просто стереотипи – широко приети, но опростени възгледи за дадена група. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...