.

Можем ли да оцелеем без секс?

Може ли човек да се въздържа от секс и все пак да остане цяла, хармонична личност? Може ли да се  живее без физическа любов в съвременното общество? Основателят на психоанализата  Фройд смята, че това е напълно невъзможно. Има и мъже, и

Можем ли да оцелеем без секс?
Може
ли човек да се въздържа от секс и все пак да остане цяла, хармонична личност? Може ли да се  живее без физическа любов в съвременното общество?

Основателят на психоанализата  Фройд смята, че това е напълно невъзможно. Има и мъже, и жени, които доброволно прекратяват сексуалните си контакти.  Фройд смята, че сексуалното влечение е проява на вродена психологическа енергия /либидо/ и това  е в основата на всичко. Тази енергия управлява поведението ни - кара ни да изпитваме възбуда, която е нужно да бъде успокоена. Когато това напрежение спадне, ние изпитваме
покой и наслаждение. Ако тази потребност по някаква причина не бъде удовлетворена, възниква физически и психически дискомфорт и човек  чувства тревога и безизходност.
А борбата със собствената чувствителност е изморителна и човек губи много  енергия, за да обуздае сексуалните си импулси.

Има хора, които са разочаровани от секса - те са преживели една или друга травма в сексуалната сфера и по тази причина се въздържат, защото не искат повече да страдат.
Те се опитват да накарат тялото да "мълчи", а то помни преживения ужас, който взима връх над потрегбността.

Накои избират въздържанието сами - това им помага да вникнат в себе си, да се разберат, да възстановят жизнените си сили. В повечето случаи това е съпроводено с работа над себе си.  От секса в повечето случаи се отказват хора, които по една или друга причина не са успели да намерят подходящия партньор, а временните и краткотрайни връзки не ги устройват. Бедата е, че ние често си поставяме високи изисквания към  бъдещия партньор, а идеални хора няма.  А търсенето на принца/принцесата отнема много време, понякога и години.

Жените притежават по разнообразна палитра за изразяване на чувствата, затова като че ли  на тях им е по-лесно  да живеят без секс. За мъжете обаче,   сексът е начин да покажат своята мъжественост. Още в детството момчетата и момичетата  са възпитавани  по различен начин. И въпреки това, никак не са малко мъжете, които  живеят без секс.

Да правите любов не е такава жизнена необходимост, както например дишането или храненето, но пък именно сексуалността ни кара да живеем пълноценно. Ако се въздържате дълго време от секс, тялото "заспива".  И колкото повече време е въздържанието, толкова повече време ще ви е необходимо, за "да влезете в строя".  

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...