.

Няколко неудобни въпроса, свързани със секса

Няколко неудобни въпроса, свързани със секса
Снимка: Dreamstime

Защо понякога се смея или плача неконтролируемо след секс?

 

Според д-р Деби Хербеник, изследовател в Центъра за сексуално здраве към Университета в Индиана, сексът е интензивно емоционално преживяване. Събличането заедно с друг човек може да отключи неочаквани чувства и емоции. Емоционалната реакция, също така, може да се дължи на освобождаване на хормони.

 

 

Не съм в менопауза, а страдам от вагинална сухота. Защо?

 

Много са факторите, имащи отношение към лубрикирането на вагината. Всички те, обаче, се свеждат до два ключови момента – хормонални нива в кръвта и кръвоток към половите органи. Според д-р Хербеник 5% от жените, приемащи хормонални контрацептиви, изпитват вагинална сухота. Според нея много гинеколози не успяват да направят връзката между двете. Други причини могат да бъдат приемът на антихистамини, химиотерапия, кърмене, in vitro оплождане и диабет. Независимо от подлежащата причина, лубрикантите винаги са лесно и удобно решение.

 

Трябва ли да се тревожа, ако кървя след секс?

 

Ако кръвта е светлочервена и кървенето се случва много рядко, най-вече при по-енергичен секс, по всяка вероятност то се дължи на механично триене. Ако се случва често, кръвта е обилна и/или тъмна, е редно да се направи консултация с гинеколог, тъй като кървенето може да е от шийката, от матката или да се дължи на хламидии или гонорея.

 

Относно неприятната миризма...

 

Нормалното рН на вагината е 3,5 – 4,5. То създава оптимални условия за развитие на бактериите, които трябва да присъстват във влагалището. Ако рН стане прекалено високо, тези бактерии загиват, което позволява на патогенните да ги заменят. Това води до вагинози и появата на рибена миризма. Други фактори също могат да повишат рН във вагината – спермата, например, има рН 7,4, менструацията... За целта са създадени редица кремове или гелове, регулиращи киселиността на вагината и внасящи в нея полезни лактобацили.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...