.

4 странични ефекти от противозачатъчните

Повечето не са сериозни, но някои изискват лекарска намеса

4 странични ефекти от противозачатъчните
Снимка: Pexels

Ако взимате противозачатъчни, може да се появят и някои неприятни странични ефекти. Те обаче не бива да ви стряскат, много хора ги усещат. Необходимо е посещение при лекар само ако те са много засилени и продължават изключително дълго време. 

 


Гадене

 

Това е неприятен симптом, но ако е причинен само от хапчетата не е опасен. На някои им се гади само за няколко минути и това не повлява особено на ежедневието им. При други може да е по-продължително и дори понякога да повръщат. Повечето такива хапчета съдържат естроген и прогестерон. Именно заради повишаващите се нива на естрогена след приема на хапче, може да усетите прилошаване, промяна в настроението, леко главоболие. Специалистите съветват противозачатъчното да се вземе през нощта, защото страничните ефекти се появяват един-два часа след приема, така че има вариант да сте заспали и да не усетите неразположения.

 


Болезнени гърди

 

Отново заради високите нива на естрогена, може да усетите, че гърдите ви стават по-чувствителни и има болка при допир. Този ефект е по-засилен, когато за първи път започнете да вземате противозачатъчни и след няколко месеца минава. Ако продължи по-дълго, или трябва да смените хапчетата, или да се консултирате с лекар.

 


Сухота

 

Има промяна и при вагиналната течност, когато започнете да използвате противозачатъчни. Вариантите са два - или тя става по-обилна, или, както в повечето случаи, намалява, и почти липсва. Заради хапчетата може да се намали производството на вагинални секрети. И така да се сблъскате с вагинална сухота. Това пък може да е проблем, защото няма да изпитвате наслада при секс. В такъв случай, при полов акт, ще трябва да използвате лубрикант.

 


Намалено либидо

 

Това не е често срещан симптом, но все пак някои жени казват, че откакто използват противозачатъчни, сексуалното им желание е спаднало. При такъв проблем, изпробвайте различни видове хапчета, за да разберете кои са най-подходящи за вас. Говорете и с партньора и му обяснете ситуацията.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...