.

Спокойно, разбитото сърце боли толкова само първия път

Има научно обяснение защо в тийнейджърска възраст преживяваме по-тежко разделите

Ивета Иванова
Спокойно, разбитото сърце боли толкова само първия път
Снимка: Pixabay

Болката от разбитото сърце е по-силна, докато сте млади. И това не е само мит или клише, а има и научно обяснение, пишат от британското издание на "Cosmopolitan". Рахул Джандиал, доктор по философия и неврохирург, съобщава, че има няколко фактора за това.

 

Според него, най-много ви боли, когато ви разбият сърцето в тийнейджърските години, защото за първи път осъзнавате какво чувство е любовта и това влияе на мозъка.

 

"Дивата, новата, страстна любов освобождава химикали от мозъка, като допамин и серотонин. Същите, които биват освободени, когато употребявате някои наркотици (като кокаин и екстази). Чувството е същото, както когато вкарате победния гол в мача или балерина успява да усвои пируета, усещате тръпка", обяснява специалистът.

 

Любовта и наркотиците ви правят по-развълнувани, действат по подобен начин, но и последствията са подобни - когато веществото напусне организма, вече не се чувствате добре, така е, и когато прекратите любовните отношения.

 


Снимка: Pixabay

 

"Когато сте млади, хормоните играят по-голяма роля - имате по-голямо сексуално желание", казва той. Така нараства производството на хормоните тестостерон и естроген. На химикалите, като допамин и серотин, им трябват само няколко секунди да бъдат освободени, но при хормоните нещата не стоят така - на тях им трябват минути, а понякога и дни. Така те влияят на мозъка и мисленето повече време.

 

С нарастването на възрастта обаче действието им намалява все повече, затова хората, които отиват към 40-те и 50-те имат все по-малко желание за секс, в сравнение с тези в 20-те и 30-те си години. В млада възраст тези хормони са много по-силни.

 

"Затова, болката от разбитото сърце, сякаш продължава по-дълго, когато сте млади - не само докато трае действието на химикалите в мозъка. Хормоните, като окситоцин, по-трудно биват разклатени, в сравнение с химикалите", коментира Джандиал.

 

Снимка: Pixabay

 

Първата раздяла боли толкова много, защото мозъкът за първи път трябва да осъзнае какво се случва и усеща тези процеси.

 

"Хормоните и химикалите доминират, когато сме млади и мозъците ни още не са се научили да контекстуализират ситуациите, като раздялата. Мозъците харесват навиците, последователността и реда, затова първият път, в който изпитате нещо непознато и смущаващо, като това някой да ви зареже или да видите бившия с ново гадже, на мозъка му трябва повече време да приеме това", казва докторът.

 

Когато това ни се случи 3-4 пъти, мозъкът вече разпознава тази ситуация и ни казва: "Продължавай напред, вече си преживявал това и можеш да направиш същото още веднъж".

 

6 знака, че сте в токсична връзка


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...