.

Домейни на кирилица, домейни за глупаци

България стартира процедура за създаване на интернет домейн на кирилица, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Регистърът на имената на кирилица  ще бъде посочен от правителството. Така националният ко

Домейни на кирилица, домейни за глупаци
EF="http://www.nasamnatam.com/darjava/Bulgaria.html" class="linkedlink">България
стартира процедура за създаване на интернет домейн на кирилица, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Регистърът на имената на кирилица  ще бъде посочен от правителството. Така националният код може да стане .бг, вместо .bg.

По този начин страната ни се включва в решението на Съвета на директорите на Световната организация за интернет имена и адреси /ICANN/. То  дава възможност в глобалната мрежа да се регистрират имена за държавите, които използват азбуки, различни от латиницата. Процесът започна от 16 ноември 2009 г.
Мотивът за създаването на такива домейни е, че така интернет ще се развие и ще позволи  на милиони хора, които не ползват английски език, да имат по-лесен достъп до световната мрежа.

България е една от първите страни, декларирала своето желание да участва в тази процедура още през юни 2008 г. След консултации с българската интернет-общност областта .бг бе посочена като национален код на кирилица. Все още не е ясно дали ще остане, или ще бъде поискан друг. Това зависи от редица технически изисквания.

От ICANN  информират, че нямат отношение към избора на код и  всяка страна трябва да го реши сама.
Съществуват  обаче мнения, че с домейна на кирилица ще се загуби смисълът на интернет - достъпност  до информация от възможно най-широк кръг хора. С него посетителите на сайтовете с .бг щели да са само от България, защото чужденците нямат инсталирана кирилица. Така фирмите и институциите, които искат да поддържат международни контакти няма да имат мотив да ползват домейн на кирилица. 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...