.

Първа работна среща за безопасен интернет

След няколко тревожни инцидента в последно време на криминални посегателства от педофили срещу деца, предшествани от събиране на данни, които потърпевшите непредпазливо са публикували в интернет, Националният център за безопасен интернет организира с

Първа работна среща за безопасен интернет
След
няколко тревожни инцидента в последно време на криминални посегателства от педофили срещу деца, предшествани от събиране на данни, които потърпевшите непредпазливо са публикували в интернет, Националният център за безопасен интернет организира съвместно с Държавната агенция за закрила на детето първата работна среща със собственици на някои от най-популярните сред непълнолетните сайтове социални мрежи и сайтове за запознанства.

На срещата присъстваха заместник-председателят на ДАЗД Калин Каменов, началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев, официални представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Министерството на културата, членове на Обществения съвет за безопасен интернет и собственици и представители на сайтовете Aha.bg, TeenProblem.net и други сайтове за запознаства и млади хора с общ брой регистрирани потребители от 2,7 милиона души, от които над 800 000 са на възраст под 18 години.

Центърът за безопасен интернет представи резултатите от свое проучване на българските сайтове за запознанства и мерките, които те прилагат за онлайн защита на непълнолетните си потребители. Представени бяха и Принципите за безопасност на сайтовете социални мрежи на Европейския съюз и препоръки за постепенното им въвеждане в България.

В дискусията представителите на сайтовете обмениха опит за мерките, които се предприемат за защита на непълнолетните потребители и изразиха готовност за тяхното усъвършенстване.

Участниците в срещата приеха да функционират като постоянна работна група под координацията на Центъра за безопасен интернет с цел да се разработят стъпки за постепенно приближаване на българските сайтове социални мрежи до принципите на ЕС.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...