.

Apple осъди Samsung за 1 млрд. долара

Apple осъди Samsung за 1 млрд. долара
Снимка: Reuters

Американският технологичен гигант Apple осъди Samsung за внушителната сума от 1 милиард долара, съобщава “Huffington Post”.

 

След продължили една година спорове между двете компании, в петък американския съд в Калифорния постанови южнокорейският производител да изплати солидна компенсация на Apple, заради копирането на дизайна и функционалността на устройствата му.

 

Съдиите застанаха на страната на американската компания, потвърждавайки, че Samsung са нарушили голяма част от патентите на Apple при създаването на собствените си таблети и смартфони, които разполагат с част от функциите на iPhone и iPad.

 

 

Първоначално исканата сума от американския технологичен гигант бе 2,5 милиард долара. Част от обвиненията им обаче бяха отхвърлени в съда, което доведе до значително по-нисък размер на реално отсъдената компенсация.

 

До произнасянето на съдебна присъда по делото се стигна едва 3 дни, след като искът бе внесен в съда. В продължение на една година водещите фигури в двете компании не успяха да стигнат до извънсъдебно решение на спора им.

 

Samsung обаче все още не са се предали. Техните адвокати и патентни специалисти настояват, че уж откраднатите технологични решения от Apple всъщност са очевидни и вече са били използвани и от други компании, като например Sony.

 

Съдебни спорове между американския и южнокорейския производител се водят и в още осем държави – Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Франция, Холандия, Япония и Южна Корея.

 

Съдът в Сеул вече отхвърли по-голямата част от обвиненията на Apple и осъди и двете компании да платят минимални компенсации една на друга. Американската – за това, че е откраднала безжичната технология на Samsung, а южнокорейската – за това, че е откраднала една от функциите на Apple при разглеждането на снимки.

 

Победата на технологичната компания, основана от Стив Джобс, в Калифорния може да доведе до сериозни последици на пазара на смартфони и таблети. Адвокатите на Apple разполагат с правото през следващите няколко седмици да поискат някои от най-популярните устройства на Samsung да бъдат изтеглени от американския пазар. Но това не е всичко – всички производители, разчитащи на операционната система на Google - Android, също са застрашени от съдебни спорове с компанията на покойния Стив Джобс.

 

По последни данни на анализаторската агенция IDC за второто четиримесечие на 2012 година, Apple и Samsung владеят почти половината от световния пазар на смартфони и таблети в света. Американската компания притежава дял в размер на 16,9%, докато южнокорейската може да се похвали с двойно повече продажби – 32,6%.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Game_Fan98
преди 11 години
0.5
-0.5
!
Отговори
Стийв Джобс ако не беше починал и още упавляваше тези глупави дела няма да се състоят.Но Apple сега ще стават по-смотани от всякога.
Herobryan.Stefanov
преди 11 години
0.5
-0.5
!
Отговори
За тези които се опитват да поспорят, или да изградят добра теза по темата. Прочетете книгата "Стив Джобс" от Робърт Айзъксън :), там има споменати неща които ще променят целия ви мироглед в-у Apple и дистрипуцийте им :)
Game_Fan98
преди 11 години
0.5
-0.5
!
Отговори
http://vbox7.com/play:c3be0995&al=2&vid=1033084Изгледайте края на този епизод на симпсън и вижте какво ще се случи ако оставим Apple да водят.
Game_Fan98
преди 11 години
1
0
!
Отговори
Да бе!Нарушили патенти.Apple са нарушилитолкова други патенти,че направо трябвашеда са разорени.Или поне частта iPhone.Имам Nokia Х7 и съм по-доволен от iPhone.Имам приятел с iPhone 4.И е пълен ***.Забива въпреки характеристиките.И за какви патенти са ги съдили?Както каза IncendiaSanctusзаради правоъгълната форма.И да IncendiaSanctusима телефони които са почти шестоъгълни.Като моя.Apple просто не могат да се примирят съсзагубата.И естествено,че съдиите ще застанат на тяхнастрана-първо ще заложат на родината,второ всички знаемкакви измамници са Apple и ще подкупят всички съдии само за да спечелят.Въпреки това Apple имат на какво да се крепят iMac,iPhone,iPad,iPod,Macbook и ето най-голяматаизненада- Nintendo Wii.Точно така.Понеже Nintendo Wii използва системата iOS.И така Apple печелят не малко пари.Искам да кажа,чеApple ще продължават да съдят големите компании,докато не останетехен конкурент.И никой не ги спира.Просто съдиите са подкупни иникой няма да срине Apple до основи.Както гледам скоро ще съдят Google за операционната система Android и Nokia за операционната система Symbian.Ако продължават така и сринат всички мобилни компании и никой няма да си позволи телефон.Защото никой няма да даде 1000 кинта за нещо което веднага може да се счупи.Мисля,че Samsung трябва да вземат делото.
DSD Creations
преди 11 години
2
1
!
Отговори
Хубаво че измре Стив-чо, нищо против него - пичага е, ама продуктите му са ***, които не струват и 1/10 от цените, на които се предлагат, Ябучките са яко червиви, плюс това имам S3 и от опит знам че iPhon-ите са пълни ***, Apple са крадци, които взимат парите на *** американци (искам да емигрирам там, но хората са доста наивни), а и защо им е специална версия на тия, да не би 3G-то да им е бавно, ауууу много капризни сте станали бе. Самсунг ще се обедини със другите пострадали Гиганти като Сони, Майкрософт, ХТЦ и т.н., а и шо лажат че са измислили таблетите и тъчскрийна мама им *****
Alchemist
преди 11 години
5
4
!
Отговори
Apple sux.
MaLyKoLiU
преди 11 години
3.5
2.5
!
Отговори
Процесорите гърмяли и затова ще си вземе айфон... LOL Знаеш ли кой произвежда процесорите на 4 и 4S ?Ако не си запозната, мога да ти подскажа... една фирма чието име започва със Sam... :)В момента Apple са най-големия купувач на процесори от Samsung, но заради делата ще минават на Qualcomm, на които отново от Samsung им помагат за производството, понеже не могат да сварват на голямото търсене... ;)Като отвориш един iPhone половината му части са произведени от Samsung :)
PLEYGIRL
преди 11 години
4
3
!
Отговори
Не ,че нещо ,но първият touchscreen телефон е на Sumsung. ...Аз съм намислила да си купувам Sumsung Note. Корейците са много по напред от тези *** затлъстели американци ...
IncendiaSanctus
преди 11 години
5.5
4.5
!
Отговори
От телефон, който е замислено да се използва само с тъчскрийн, колко бутона да искат ? И от Apple да не би да са измислили правоъгълника като форма ? Може би дисплеите на всички други телефони трябва да са шестоъгълни ? Смешно е... Аз бих искал да видя какво точно са патентовали, защото тяхната операционна система е доста далеч от Android - който има някакви познания и се е интересувал може да го потвърди. Малоумния iOS е точно като Mac OS X - опростен на макс, не ти дава никакви права да бърникаш из настройките, или ако ти дава са супер скрити, и с шаренко и красиво ( гейско ) GUI... А, и разбира се за всичко се плаща. :)
notlike
преди 11 години
6
5
!
Отговори
Хората са го казали - не е важно дали ще стигнеш върха, по-важно е да се ЗАДЪРЖИШ на него. Ейпъл не успя, свършиха им идеите, за което сами са си виновни. Дори и да ги осъдят, корейците пак ще намерят начин да ги ударят. Това са последните удари на Apple и лично аз не вярвам, че тази компания ще успее да устои на натиска - просто е невъзможно да осъдят всички гиганти... нямат толкова пари :)
Страница 1 от 3