.

Развихря се нова социална ера в онлайн пазаруването

Развихря се нова социална ера в онлайн пазаруването
Снимка: Dreamstime

Пазаруването онлайн е по-лесно, отколкото пазаруването в мол – стига да знаете какво точно искате да купите. Виртуалното пространство все още не е дублирало усещането за реалния търговски център, в който потребителите могат да влизат и излизат в магазините, да разглеждат дрехите, бижутата и домакинските принадлежности. Освен това, когато пазарува в интернет, човек не може да вземе със себе си приятели в пробната, пише New York Times.

 

Вече много предприемачи обаче се ориентират към по-адекватни реплики на усещането за реално пазаруване. Те създадоха една нова и все още слабо известна категория в електронната търговия – социално пазаруване.

 

 

Компаниите за рисково финансиране и дялов капитал започнаха да отварят портфейлите си за подобни нови стартиращи бизнеси, а дори и някои от най-големите играчи в интернет търговията се отвориха към подобни социални функции.

 

Социалните сайтове за пазаруване улесняват потребителите да споделят по-лесно с приятели какво харесват и какво купуват. Много от тях са възприели интерфейс, подобен на Pinterest – една от най-популярните социални мрежи.

 

Дина Варшавская, основател и главен изпълнителен директор на сайта за социално пазаруване Wanelo, коментира, че Amazon, eBay и Etsy например са накарали потребителите да превърнат онлайн пазаруването в нещо обичайно, без значение дали от големи вериги или по-малки търговци. След като обаче компаниите и магазините масово се пренесоха в интернет, стана по-трудно за клиентите да намират това, което търсят, което отвори нова ниша за предприемачите.

 

"На сегашния й етап търговията е много фрагментирана. Магазините очакват, че клиентите сами ще трябва да ги открият, а и да знаят какво има в тях и какво би им било интересно“, коментира Варшавская.

 

Сайтовете за социално пазаруване освен това не предлагат само един тип стоки, а представляват своеобразен базар, където хората да разглеждат различни категории стоки. Такива сайтове са Polyvore, Svpply, Fancy, Fab и Wantworthy, които имат леки разлики, но много общо ДНК – след като потребителят се регистрира, обикновено безплатно, те му показват колекция от стоки, селектирани от наскоро закупените от техните клиенти или пък най-харесваните. Освен това потребителите може да следват техни приятели или любимите си брандове и магазини.

 

Вероника Гледхил, редактор в модния блог The Cut, коментира, че сайтовете за социално пазаруване са й върнали забавлението от пазаруването по молове, което е предпочитала в началото на 20-те си години.

 

Останалото прочетете в Investor.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...