.

Съвети към любителите на макро снимките [част първа]

Съвети към любителите на макро снимките [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Първите стъпки в макрофотографията. Какви да бъдат те? Как да се настроим за улавянето на кадри от дребния и „невидимия" свят около нас? Макрофотографията е чудесно хоби, което вече не изглежда скъпо, на фона постоянно развиващите се високи технологии. Из форумите се продават приятни, многопикселови апаратчета с доста добри макро-режими. За любител това би била перфектна отправна точка. За следващите стъпки, можете да прочетете следващата статия.

 

1. Подготовка. Като всяка друга дейност, макрофотографията изисква щателна подготовка, ако имате желание да получите наистина стойностен резултат. Ако вече сте пробвали силите си и това ви привлича - започвайте подготовката сезона на макрокадрите отрано.

 

Какво е необходимо да се подготви предварително?
На първо място разбира се техниката. Да помислите какво точно не ви достига за пълното щастие, кое от приспособленията трябва да купите или да си направите, да поиграете със светлината. Доброто, качествено осветяване е много важно в макроснимката, не по-малко от макрообектив. Често се забравя за това, а не бива.

 

По нататък - нека не ви мързи да се запознаете с фото обектите си. Честна дума, знанията не ви обременяват, а и е интересно да знаете кого снимате. Разбира се, да се разбере кой е заснет може да се види и по-късно, но понякога знанията за поведението на насекомото ще ви позволят да се приближите до него и да облекчи получаването на качествен кадър.

 

 

2. Пътешествие в търсене на фото обекти. Това понякога е голям проблем. Ако искате да получите наистина интересни кадри се подгответе за всякакви изненади. Може да се случи в преследването на интересен кадър да се наложи да нагазите в блато, да лежите половин час на прашния път или в мократа трева - след дъжд или при обилна роса. Затова облеклото трябва да е здраво и свободно, да не ви е жал да го намокрите или изцапате. За предпочитане е да потърпите плътни панталони в горещо време, отколкото да сложите шорти – ако срещнете бодли и коприва.

 

От обувките най-удобни са кецовете. Меката гумена подметка дава по-големи шансове да се прокраднете до внимателното насекомо. Някои от тях, например щурците не виждат много добре, но пък имат великолепен слух и още по-добро осезание - усещат вибрациите на земята. За фотоапарата няма да говоря, предполагам че вече сте го подготвили стягайки се за снимките.

 

Постепенно ще се появят любими места за снимане, предлагащи изобилен лов, където ще се връщате пак и пак. Но все пак не стойте постоянно на едно и също място, търсете нови места за снимане. Движете се постоянно в търсене на нови снимачни площадки.

 

Възможни са два начина на снимане - целенасочено фокусиране върху определен обект и свободно търсене. Първото е специфичен вид лов, приоритет на специалистите и фотографите с конкретна задача. Изисква щателна подготовка, максимално възможното изучаване на особеностите на поведението на обекта. Тук говорим за по-простия вариант на снимане, където нашата цел е красива и интересна снимка без значение на кое безгръбначно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...