.

Самоук 15-годишен програмист създава нов модел платформа за публикуване

Самоук 15-годишен програмист създава нов модел платформа за публикуване

Иновациите движат света. Те го развиват, променят го, улесняват го. Нововъведенията внасят новост и в начина мислене, в поведението, в нуждите на обществото. През 19. век човекът се е вълнувал от светването на първата електрическа крушка, но днес – в дигиталната епоха, в която живеем, светлината на знанието и прогреса се излъчва от един по-различен източник – компютърния екран. А за да се достигнат оптималните му възможности, са необходими и специални умения. През 21. век компютърът вече не е сред иновациите, но ролята му става все по-значима, защото той е средството, с което те се създават. Но това би било невъзможно без познаването на неговия език – програмния код.

 

Програмирането движи света. Резултатите от работата на софтуерните инженери са навсякъде около нас. Очевидната нужда тях води до създаването на все повече учебни заведения, курсове и програми за обучение на ИТ специалисти. А достъпът до редица от тях дори е безплатен. От този факт се възползва и едно 15-годишно момче от Лондон, което само се научава да кодира и успява да създаде нов модел платформа за публикуване. Името на младия талант е Осман Ахмед, а на творението му – Bloshy.

 

Тийнейджърът разказва, че се запалва по програмирането, тъй като то му дава необятни възможности за творене, позволява му да вдъхва живот на идеите от главата си, като ги превръща в работещи програми. Ахмед е част от едно ново поколение на млади дейци, които използват технологиите, за да създават иновативни инструменти от световно значение.

 

15-годишният лондончанин черпи знанията си от безплатни уроци, които намира в Интернет. Когато е на едва 14, започва с изучаването на JavaScript и Python. Скоро след това момчето открива, че със създаването на уеб приложения не се занимават единствено големи компании, но и отделни самостоятелни личности. Тогава Ахмед се насочва към CSS, HTML, а скоро след това и към по-сложния PHP. През юли 2014 г. прави голямата крачка – вдига своя първи сайт – BrowseNow. С него човек би могъл да търси необходимата му информация от разнообразни сайтове (Google, YouTube, Wikipedia, Facebook…) посредством един сайт.

 

„Днес блогването с платформи като Medium и WordPress се е превърнало в конкурентен „спорт“. Оцелява най-приспособимият. Ако преди това не сте имали никакъв опит с лист хартия и химикалка, вероятно ще останете незабелязани в тези среди.“ – разказва Ахмед. Със стартирането на Bloshy, той реализира своята идея за първата по рода си платформа за публикуване, която позволява на потребителите да пишат, без да е необходимо да започват цял блог и без да се притесняват, че няма да имат читатели. Освен това Bloshy е достъпна от всяко устройство. За да използва платформата, потребителят трябва да си измисли уникален URL адрес и парола за всеки отделен свой пост, след което се изправя пред прост вариант на текстов редактор. Всеки пост може да бъде публичен или частен, авторски или анонимен. Към момента в Bloshy бихте могли да прочетете публикации с всевъзможни теми – политика, поеми, лични истории, рецепти и мн. др. А ако в даден момент човек поиска да открие нещо, което е написал преди, само трябва да въведе уникалния URL адрес и паролата си.

 

Ахмед продължава да работи върху подобряването на платформата, като се е фокусирал върху начина на четене на публикациите, опциите за коментари и за социално споделяне.

 

„Да се научиш как да кодираш, не само дава път на кариерното развитие, но е и възможност да променяш живота на другите“, споделя самоукият програмист. „От момента, в който се захванах с разработването, обикнах всяка частица от него. Чувството да създадеш нещо и да си кажеш „Аз наистина направих това?“, е невероятно – такова, че просто трябва да бъде изпитано!“

 

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...