.

Бенито Мусолини - кратка биография и интересни цитати

Цитати на Мусолини:  Винаги съм бил уверен, че за спасението на Италия трябва да бъдат разстреляни няколко десетки депутати. Смятам, че парламентът е бубонна  чума, тровеща кръвта на нацията. Тя трябва да бъде унищожена.  Мусолини ня

Ц

тати на Мусолини:
  Винаги съм бил уверен, че за спасението на Италия трябва да бъдат разстреляни няколко десетки депутати. Смятам, че парламентът е бубонна  чума, тровеща кръвта на нацията. Тя трябва да бъде унищожена. 

Мусолини някога „скромно   заявявал: „От живота си ще направя майсторска творба! 

Журналист-социалистът Мусолини за смъртта на Столипин: „Богинята на отмъщението го наказа със смърт. Да бъде благословена! Столипин - развратник, жесток и кървав, заслужава съдбата си! 

 „Да, произлизам от народа - ето кое ми даде основните козове в живота 

Ранни години:
Бенито Амилкаре Андреа Мусолини е роден в малко бедняшко италианско селце (намиращо се в централна Италия), наречено Дова ди Предапио на  29 юли 1883 година. Неговият баща - Алесандро бил ковач, а майка му - Роса била начална учителка и вярвала, че обучението е изключително важно.  Младият Мусолини бил кръстен Бенито (което означава благословен) - на мексиканския президент и изключително добър реформатор - Бенито Хуардес.

Точно като баща си малкият Бенито станал социалист с анархистки уклон. Той всяка неделя посещавал църквата заедно с майка си. Когато бил на 8 годишна възраст  направил публично изказване в църквата пред всички хора като свободно изразил мнението си, за което му било забранено на посещава повече  църквата. В знак на протест малкият Мусолини се качвал на едно дърво и хвърлял камъни по прозорците на църквата по време на събиранията.  По-късно бил изключен и от училище за това, че пробол свои съученик с джобно ножче и хвърлил мастилница към учител. По-късно майка му го  записала в друго училище, но и от там бил изхвърлен бързо след брутален юмручен бой.

Въпреки тези си деяния, Мусолини имал сравнително добри оценки и успява да завърши средно образование и през 1901 година се квалифицира за начален учител. През 1902 емигрира в Швейцария. За дезертьорството си е осъден задочно на една година затвор.  Без пукната пара в джобовете си, той е скитник и работник с краткотрайни професии, главно зидар. Движи се из социалистическите кръгове на емигранти и студенти от различни страни, изучава френски и немски език, чете анархо - синдикалистка и марксистка литература. Темпераментна личност, той не се страхува да използва юмруците си при „контакти   с полицията. Това му струва арести в Берн, Лозана, Женева и изпъждане от няколко кантона. Мусолини е върнат в Италия да кара военна служба. От 1906 г. е селски учител в родния си край и като член на Социалистическата партия е под наблюдението на полицията. През 1907 г. издържа приемните изпити в Болонския университет и след няколкомесечни курсове получава правоспособност на гимназиален учител по френски език, но тръгва по пътя на професионалния революционер. Вече известен деец на Социалистическата партия, опитва „прелестите     на италианските затвори, а по-късно и на австро-унгарските - като профсъюзен ръководител в Тренто (тогава под властта на Австро-Унгария). Завърнал се в Италия, работи последователно в няколко по-големи социалистически вестници. По това време пише роман   Госпожата на Кардинала  . Мусолини имал и брат, който се казвал Арналдо, който от своя страна по-късно става редактор на официалния вестник на режима на Мусолини.

Младият Бенито е изхвърлен и от този вестник, след което става секретар на местна социалистическа партия. По това време политическите вярвания на Мусолини били напълно обратни на тези, които в последствие той се отдал. Той самият се хвалел като анти-патриот. Когато Италия обявила война на Турция през 1911 г. Мусолини бил вкаран в затвора заради пацифистичните си пропаганди.

От 1912 г. Мусолини е главен редактор на централния социалистически вестник „Аванти  , издаван в Милано. С повърхностни познания по марксизъм, но отличен публицист, той бързо увеличава тиража. В ИСП се нарежда в най-лявото крило и допринася за изключването на най-десните - Бисолати и Бономи. Привърженик на „философията на живота  , за него социализмът е преди всичко „движение, борба, действие  . След една акция на анархисти в Ню Йорк възкликва: „Една бомба струва повече от сто речи.   Обяснява, че когато започне „великата социалистическа симфония  , социалистите ще свирят със „стоманени инструменти  . Готов е да обсъжда „живота и мъртвото в марксизма   и да приеме, че марксизмът е отражение на особените условия в Англия. По-късно ще твърди, че буржоазията се разслоява на „консервативна   - осъдена от историята, и на - „нова, млада, индустриална и дръзка  .

Когато избухнала Първата световна война през 1914 г. Мусолини се съгласил с Социалистите, че Италия не трябва да се включва. Той подкрепял само война между социалните класове и дори заплашвал управляващите с пролетариатска революция, ако решат Италия да се включи във войната. Но няколко месеца след това, увлечен от шовинистичния поток, Мусолини неочаквано променя мнението си за войната и скъсва със социализма.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...