.

Първият кмет на Ловеч - Иван Драсов

Българският революционер Иван Драсов е общественик и дръжавник, народен представител  в  I-вото   Велико народно събрание и кмет на град. Ловеч. Иван  Драсов е роден на 19 март 1848 година в Ловеч.  Учи в Горнокр

Първият кмет на Ловеч - Иван Драсов
id="internal-source-marker_0.5053051006102349" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Българският революционер Иван Драсов е общественик и дръжавник, народен представител  в  I-вото   Велико народно събрание и кмет на град. Ловеч.

Иван  Драсов е роден на 19 март 1848 година в Ловеч.  Учи в Горнокрайското взаимно училище „ Свети Апостоли “. След неговото завършване се занимава с търговия. На ловешките граждани е известен с името „ Ваньо Терзията “.

Драсов участва активно в борбата за създаване на независима Българска църква. Деец  е на Ловчанското читалище „ Наука “ и забележим самодеец в неговите театрални постановки.
Близък съратник и доверено лице на Васил Левски. В личния бележник на Левски е записан с името «Ваньо». През 1869 г. в дома на Иван Драсов е свикано първото събрание на Ловешкия частен раволюционен  комитет , на което присъстват  и Марин Поплуканов, Димитър Пъшков, Иванчо Колев, Анастав Хитров, Хросто Йовков и др.  Драсов е избран  за временен председател на комитета, а по-късно за негов секретар. Член на Привременното правителство на ВРО.

Иван Драсов напуска Ловеч в края на август 1872 г. след обира в хаджи Денчовата къща, предупреден от Али Чауш.. Отива да учи в Чехия в гимназиите в Писек и Прага. Там провежда агитационна дейност между българските ученици. Едновременно е заподозрян от турските власти за участие в революционна дейност. След завършване на образованието си се установява в Букурещ.

Драсов участва в Общото събрание на БРЦК, проведено на 12 август 1875 година  в Букурещ по  негова инициатива, както и на Христо Ботев и Стефан Стамболов.  Там се взема  решение за всеобщо въстание в България. Избрано  е и ново ръководство на БРЦК, в който влизат Христо Ботев, Иван Драсов, Христо Чобанов,Димитър Ценович и Драгой Шопов. Иван Драсов е секретар на комитета. Революционния му псевдоним е „ Афъз ефенди “. Във връзка със Старозагорското въстание от 1875 г.  и Априлското въстание , Драсов   развива широка дейност сред българската емиграция в Румъния. Близък приятел е на Христо Ботев и Панайот Хитов.

По време на Руско-турската война  Драсов  се поставя в услуга на руското командване.
След второто Освобождение на Ловеч той  е  избран от ловешките граждани за пръв кмет на града.  Той полага основите на местната власт в сътрудничество с Временното руско управление.

Драсов участва в избирането на първия български княз като народен представител от Ловеч  в I-то Велико народно събрание. Народен представител от гр. Тетевен във II-то Обикновено народно събрание. Активен деец на Народно-либералната партия (стамболовисти). Секретар  е на Ловешкия окръжен съвет, окръжен управител в Берковица,  Севлиево, Свищов, Търново и Варна.  Надзирател в Ловешката държавна болница .
Оставя Личен фонд в Държавен Архив, Варна. Неговото име носят улици в Ловеч, Варна, София и Пловдив.  Днес родовата „ Драсовата къща “ в Ловеч е част от етнографския комплекс на Регионален исторически музей - Ловеч.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...