.

Volvox (Волвокс) - колониални зелени водорасли

Колониални сфери (2 000- 15 000 вида). Всеки индивид има по 2 флагелума, един много гилям хлоропласт (изглежда като утайка на кафе). Има ядро, стигма (за насочване) и др. В малка група от клетки (генеративни) може да се осъществи размножаването. Тези

Коло
иални сфери (2 000- 15 000 вида). Всеки индивид има по 2 флагелума, един много гилям хлоропласт (изглежда като утайка на кафе). Има ядро, стигма (за насочване) и др. В малка група от клетки (генеративни) може да се осъществи размножаването. Тези клетки са по-големи и обикновено са заобиколени от други по-малки клетки. Свързани са с цитоплазмени мостове- контакт между клетките.

Под микроскоп се вижда как от цялоата колония излизат тези израстъци-мрежа за предаване на информация-за движението на флагелумите и т.н. Размножаване: Безполово чрез делене (делят се по остта си). Индивидите потъват в желеподобната маса, събират се и офромят сферата. Могат да се размножават и полово чрез гамети. Част от генеративните клетки се превръщат в сперматозоиди, други натрупват повече хранителни вещества и образуват яйцеклетки. Има и хермафродити и разделнополови колонии. Обменя се информация и организмите стават по-устойчиви. Синхронизацията се осъществява по химичен път. Тези , които нямат фотосинтезиращ апарат са паразити (3-5 микрометра). По  човека и животните причиняват заболявания.
Болести:

-Болест на - рани по кожата, хипертрофия на черния дроб и др. Причинява се от дребен едноклетъчен организъм- зоомастигофора. Краен гостоприемник е човекът, където паразитът се размножава. Междинен гостоприемник е дървеницата.
- заболяване от род Leischmania- сибирска язва. Трудно се лекува. В  кожните клетки –предизвиква незарастване на рани. Разнася се от комарите.
- заразяване с трипанозома еквипердум- конски сифилис, който се предава по полов път (кръвен път).
- сънна болест (от мухата цеце)- тя пие от антилопите кръв, в която се съдържа паразитът причиняващ сънната болест. Паразитите се развиват в частта от мозъка (нервната система). Човек ухапан от такава муха и бъде заразен, лежи непрекъсанто, сънлив е , не пие, не яде.

Зоомастигофорите се движат в среда с голям вискозитет (например кръв). Формата на клетките им е вретеновидна и е благоприятна за двицение в такава среда. Камшичето образува структура като глаг (свързан е с клетката чрез тънка мембрана-ондулираща). Енергията им се получава от един интересен органел в основата на камшичето до неговото базално телце- там се намира една огромна „митохондрия”(някога е била митохондрия, сега се нарича кинетопластид). Организмите с такъв органел се наричат кинетопластиди. Не се хрснят чрез фотосинтеза. В соматичните клетки се движат чрез псевдоподи (амебовидно движение), а не чрез камшиче.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...