.

Разред Солпуги и Уропиги

Разред Солпуги (Solpugia)-бягащи от слънцето - Galeodes graecus. Има мощно развити хелицери. Може да нарани доста,тъй като прави дупки. Тези арахниди бягат бързо . Развиват до 15км/ч. Имат добре развита трахейна система. Главогръдът е разделен на

ng>Разред Солпуги (Solpugia)-бягащи от слънцето - Galeodes graecus.

Има мощно развити хелицери. Може да нарани доста,тъй като прави дупки. Тези арахниди бягат бързо . Развиват до 15км/ч. Имат добре развита трахейна система. Главогръдът е разделен на 3 части-белег на примитивност. С педипалпите си „душат” въздуха. Имат слабо развит първи чифт крака. Притежават структури наречени малеоуси-триъгълни хитинови образувания. Те носят сензори,които изпълняват сетивна функция и са по-добре развити при мужките.Мъжките се познават по малки израстъци на хелицерите-флагелуми-хитинова (феромони-отделяне). Оплождането граничи с изнасилване. Мъжкият се хвръля и обръща женската по гръб,отделя сперматофора си и го пъха в нея. Отваря половото отвърстие. Това става мигновенно. Когато я пусне бяга много бързо,за да не го нападне. Женската се храни,едрите яйжа се развиват,копае дупка с хелицерите в почвата и там снася. Стои до излюпването на малките. Те се хранят със скакалци,мишки,гущери,многоножки и др. Напускат гнездотот в почвата и започват да правят своя дупка и там презимуват. Живеят само 1 година и са едни от най-лакумите-не спират да се хранят. Не са отровни и се срещат в България (юг). Могат да се катерят ,тъй като имат вендузки по краката между нктите си.

Разред Уропиги (Uropygi) - Mastigoproctus
Силно развити педипалпи от двоен тип. Малки хелицери. Тяло-главогръд,корем накрая с флагелум. Под постабдомена (флагелума) се отваря ануса и отстрани има отвори на жлези (с вода,висши мастни киселини,мравчена киселина)-секрет отделят на малки капки-при защита. Има миризма на оцет или презрели круши. Срещат се в тропиците (Америка). Дишат с книжни бели дробове. Могат да се открият под дънери и вечерно време (тъмно).

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...