.

Човекът се ражда свободен,а навсякъде е в окови

Свободата е наи-ценното което носим като личности през цялото си съществуване.Тя е и право на избор за всеки, но може да бъде възвърната единствено ако Аза истински я пожелае.Желанието за свобода е порив към освобождаването.Но дали съществува абсолют

Своб
дата е наи-ценното което носим като личности през цялото си съществуване.Тя е и право на избор за всеки, но може да бъде възвърната единствено ако Аза истински я пожелае.Желанието за свобода е порив към освобождаването.Но дали съществува абсолютна и безпределна свобода? За някои тя е нещо непонятно, за други е дори ограничаващо чуство.Азът може да се смята за пленен дори от собствената си свобода.
       Несъмнено е , че навсякъде и във всеки период от живота си човек е в окови-от задръжки,обшество,мнение на околните,подсъзнание.Тази ограниченост нарушава вътрешното равновесие, но и държи духа буден, стимулира съзнанието да се бори.
       Борбата с оковите на живота може да бъде спечелена,но борбата с оковите на собствения ни разум почти никога не достига своя край.Но какво би се случило, ако човек достигне пълна освободеност? Дали би бил щастлив , че е надмогнал всичко определено като "окови"? А дали въобще съществува такава?
       От една страна, това разкрива безмерно пространство за полета на съзнанието, но от друга -достигането на смисъла на свободата обезсмисля по-нататъшното съществуване.
       Оковите, които ни обграждат също така могат да ни движат и стимулират за преодоляването им.Така в ръцете на човека стои решението определящо съдбата-да се бори срещу света и самия себе си, или да остане ниско прикован на дъното с тежките окови на неизбежното ограничение.
       Ако човек вярва в съдбата, той носи слабостта на примирието пред другите и гнева на непримирието толкова дълбоко в себе си, че никога не го изкарва наяве. Само силните хора имат смелостта да пишат сами съдбата си, защото подтискат страховете си.
       Не всеки осъзнава свободата като нещо съществуващо, защото тя е абстрактна и поражда противоречиви мнения. Но е безспорно , че всеки усеща липсата й когато му бъде отнета. Точно с осъзнаването започва и порива към неограничеността на свободата. Порив на "освобождаващите се" които никога не стават "освободени" поради безкрайността на свободата.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...