.

Нил - най-дългата река на Земята

Най-дългата река на Земята Нил впечатлява не само с изминаването на грандиозните за нашите представи 6671 км,но и това, че през по-голямата част от пътешествието си от езерото Виктория до Средиземно море пресича пясъците на най-горещата и обширна пус

Най-дългата река на Земята Нил впечатлява не само с изминаването на грандиозните за нашите представи 6671 км,но и това, че през по-голямата част от пътешествието си от езерото Виктория до Средиземно море пресича пясъците на най-горещата и обширна пустиня на Земята - Сахара. Животът на цели поколения от хилядолетия насам е зависим от тази река. По долината и делтата на Нил се развива цивилизацията, оставила след себе си една велика култура. И днес почти целият живот на съвременен Египет е подвластен на капризите на великата река.                                                                                                

Голямата африканска река има два  главни източника: Бели и Сини Нил. Бели Нил води началото си от източната част на Екваториална Африка, а Сини Нил започва от  Абисинските планини като малка река. Въпреки че в долината на Нил се зараждат  едни от първите цивилизации, хората не са знаели къде са изворите и чак до средата на 19. век! През 1858 г. Джон Хенинг Спик – участник  в експедицията  на Р. Ф. Бартон, се отправил на самостоятелно пътешествие и пръв от европейците достигнал езерото Виктория в Централна Африка. Той веднага го обявил за началото на Бели Нил.           

Макар най-дългата река на света да протича  през територии със сух и горещ климат, изворите и са сред най-влажните места на планетата. Първоизточникът и – езерото Виктория – представлява  огромен пресноводен басейн с площ 67 000 кв. км и средна дълбочина 40 м. От него изтича само една река - Виктория-Нил. Буйните води на реката се усмиряват за малко в плиткото езеро Киога. След като излязат от него, те отново скачат през редица водопади и най – после достигат  северния край на голямото Албертово езеро. Тази обширна планинска област, която представлява горното поречие на Нил, има влажен екваториален климат. Средната максимална температура не превишава 27˚С,а валежите са значителни – средногодишно падат 1250 мм дъжд на квадратен метър. От езерото Алберт до големия завой при селището Нимуле Бели Нил е спокойно течаща река. След това долината и отново се стеснява, а от двете и страни се простира хълмиста саванна местност. От селището Бор река Бели Нил навлиза в обширна блатлива равнина, която продължава около 500 км до устието на големия ляв приток Черни Нил. При преминаване през тази област Бели Нил загубва половината от водата си, тъй като блатната растителност изпарява през листата си повече вода, отколкото свободната водна повърхност. От град Хартум до Кайро долината на река Нил е едва около 20 км и гледана отгоре наподобява дълъг оазис, в който се отглеждат около 2/5 от земеделската продукция на Египет. От град Кайро на север се простира делтата на Нил, заемаща внушителните 22 000 кв. км . Там се намира 3/5 от обработваемата площ на Египет. Освен за напояване, водите на Нил са единственият източник на питейна вода в Египет.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...