регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Кой е Янко Забаунов?

Янко Забунов е български политик, идеолог и организатор на земеделското движение в България. Роден е на 12 юни 1868 година в село Момина църква, Бургаско. Завършва началното си образование в Сливен, а след това учи в Садовското земеделско учи

Кой е Янко Забаунов?

Янко Забунов е български политик, идеолог и организатор на земеделското движение в България.


Роден е на 12 юни 1868 година в село Момина църква, Бургаско. Завършва началното си образование в Сливен, а след това учи в Садовското земеделско училище. Става селски учител за две години, а след това е общински земеделски надзирател в Сливен.


През 1890-1892 г. следва винарство в Австрия. Става учител във винарската изба в Сливен и неин директор, управител на държавните лозя при Евксиноградския дворец,  директор на Плевенското винарско училище и  земеделски надзирател при Окръжния съвет Плевен


Янко Забунов е редактор на в. "Земеделска защита" от 6 септември 1899 г. На 14 декември 1899 г. той  напуска държавната служба и се отдава изцяло на земеделското движение. На Учредителния конгрес на Българския Земеделски Съюз в Плевен 28 - 30 декември 1899 г., е приет устав на БЗС, а Забунов е избран за председател на Централния Управителен Комитет на БЗС.


На II конгрес на БЗС  Забунов, подкрепян от неговото крило, е против политизирането на съюза, но той участва в изборите за XI Обикновено народно събрание през 1901 г. и печели 22 мандата.


Забунов е депутат в  XI и  XII ОНС .  На III конгрес на БЗС , съюзът  е преименуван на Български земеделски народен съюз и е обявен за политико-икономическа организация.


На IV конгрес на БЗНС  за нов председател на БЗНС е избран Димитър Драгиев.  Янко Забунов се оттегля от активна политическа дейност и се връща на поста директор на Плевенското винарско училище. На 01.01.1909 г. училището е затворено и Забунов е уволнен без право на пенсия и става държавен агроном в Плевен.


Янко Забунов поддържа в началото на дейността си професионално-просветния характер на БЗС, но приема наложилото се решение за неговия политически и партиен характер. Той остава в историята на земеделското движение в България като създател и ръководител на организацията. Забунов оказва влияние на по-младите земеделски политици Александър Стамболийски   и Александър Димитров.


По идея на Янко  Забунов  Трифон Зарезан  става празник на лозарите.


Янко Забунов умира на 12 декември 1909 година. В родното му село Момина църква,общ.Средец,обл.Бургас има негов паметник в знак на признателност.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...