.

Кой е Христо Славейков?

Българският политик Христо Славейков е  член на Демократическата партия,  председател на Народното събрание и министър на правосъдието във втория кабинет на Александър Малинов. Христо Славейков е син на Петко  Славейков и брат

Кой е Христо Славейков?
id="internal-source-marker_0.838855021064965" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Българският политик Христо Славейков е  член на Демократическата партия,  председател на Народното събрание и министър на правосъдието във втория кабинет на Александър Малинов.

Христо Славейков е син на Петко  Славейков и брат на Иван Славейков и Пенчо Славейков.  Роден е на  12 декември  1862 година в Трявна.  Учи в родния си град, след което завършва гимназия в Николаев.

След Освобождението на България Христо Славейков завършва право в Харков.  Завръща се в България през 1881 година и става прокурор в София, а после и съдия във Варна и Кюстендил. От 1891 година е адвокат в Кюстендил и от този район е  многократно избиран за народен представител от Демократическата партия.

Славейков е народен представител в 9-то, 11-то, 16-то 17-то, 18-то, 19-то, 20-то и 21-во  Обикновено Народно събрание, председател на 14-тото Народно събрание  и министър на правосъдието във втория кабинет на Александър Малинов.

Умира на 8 ноември 1935 година в Кюстендил.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...