.

Полезни съвети за перфектната 20-минутна тренировка

Полезни съвети за перфектната 20-минутна тренировка
Снимка: iStock

Ако искаш да изглеждаш добре и да се радваш на крепко здраве, трябва да спортуваш редовно. Това не означава, че трябва да прекарваш часове наред във фитнес залата, просто трябва да отделяш по 20 минути на ден, за да тренираш. Да, напълно възможно е да спортуваш по 20 минути дневно на бързи обороти, и да изглеждаш също толкова добре, като хората, които прекарват часове във фитнеса.

 

Как да стане това?

 

Обърни внимание на времето – като за начало е добре да решиш колко време ще продължи тренировката ти. Ако искаш да тренираш всеки ден по 20 минути, започни с по-лесни упражнения и прави почивки между сесиите. След това постепенно увеличавай интензивността.

 

 

Тренирай вкъщи – не е нужно да ходиш във фитнес залата, за да поддържаш фигурата си. Тренировките у дома са подходящи за заети хора, които не могат да отделят 2 часа за спорт (това включва отиване и връщането от фитнеса, както и взимането на душ). През зимата тренировките у дома също са добра опция.

 

Направи си различни видове тренировки – може да комбинираш аеробика и упражнения с тежести в една тренировка. Имай предвид, че ако не правиш почивки между сесиите, една 10-минутна високоинтензивна тренировка се равнява на половин час спокойно темпо във фитнеса.

 

Намали периодите на почивка между сесиите – постарай се да почиваш по-малко между сесиите. В началото ще ти е трудно, но с течение на времето ще свикнеш. Специалистите препоръчват между упражненията за горната част на тялото да се почива една минута, докато за останалата част от тялото – минута и половина.

 

Прави упражнения за цялото тяло – хубаво е да тренираш отделните мускули груби, но е добре от време на време да правиш тренировки, които да обхващат цялото тяло. Необходими са ти най-малко три упражнения за цялото тяло, за да направиш солидна рутина.

 

Направи си предварителен план на тренировката – ако планираш тренировката си, преди да отидеш във фитнес залата, ще си спестиш лутането между фитнес уредите. Набележи си мислено каква искаш да бъде тренировката и следвай своя план.

 

Не се разсейвай – някои хора отиват във фитнес залата и се разсейват, като ползват смартфона си, провеждат телефонни разговори и си сменят песните от плеъра. Ако знаеш, че тренировката ти ще продължи 20 минути, със сигурност няма да си губиш времето по този начин и ще си много по-фокусиран.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...