.

6 храни за здрава коса

Вижте кои са те

Ивета Иванова
6 храни за здрава коса
Снимка: Pixabay

Някои храни помагат косата да е по-здрава, мека и да има повече обем. Шампоаните и балсамите се грижат за здравето на косата, но хранителните съставки, които поемате, са не по-малко важни. Не залагайте само на скъпи продукти, а променете диетата си, съветват специалсти. Ето какво да хапвате.

 


Моркови

 

Те са известни със своите ползи за зрението и за кожата, но са супер храна и за косата. Тези зеленчуци помагат на косата да стане здрава, да расте по-бързо и да стане по-гъста. Морковите са богати на витамин А, заздравяват косата в корените и помагат в борбата с косопада.

 

 


Стриди

 

Тези морски деликатеси са шампиони по съдържание на елемента цинк, затова е хубаво да ги включите в менюто си. Цинкът заздравява скалпа и ви помага да се справите с досадния пърхот.

 

Снимка: Pexels


Тиква

 

Перфектна храна за есента и зимата! Тиквата съдържа витамин А, който помага на организма да произвежда себум. Това е специфичен мастен секрет и така косата ви винаги ще е блестяща и жива.

 

Снимка: Pexels


Сьомга

 

Сьомгата е много полезна за имунната система, нерната система, храносмилането, кожата, а и за косата.  Ако редовно хапвате тази риба, ще се преборите с косопада и косата ви ще е по-здрава и блестяща. Специалистите препоръчват да ядете сьомга 3-4 пъти в седмицата, това ще се отрази положително и на фигурата ви.

 

Снимка: Pexels


Спанак

 

Всички сме чували за ползите от хапването на зелени зеленчуци. Те ни зареждат с енергия, а и са нискокалорични. Спанакът е задължителна част от менюто ви. Той заздравява космения фоликул, успокоява скалпа и стимулира растежа на косата.

 

Снимка: Pexels


Леща

 

Ако имате анемия, знаете, че тя причинява и косопад, така че спокойно може да хапвате леща - храна, пълна с желязо, която е полезна и за косата. Тя помага на косата да расте по-бързо и я прави по-плътна. Ако не обичате супа от леща, слагайте суровите зрънца в салати, дори в сандвичи.

 

Снимка: Pixabay

 

7 трика за по-бърз растеж на косата

 

Колко често да подстригвате косата?


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...