.

Плитки крочет - вечна класика

Прическата остава хитова

Ивета Иванова
Плитки крочет - вечна класика
Снимка: Pexels

Плитките "крочет" са тези плитки, които се вграждат с кука, тоест към естествената коса се добавят екстеншъни. Техниката за вплитане на синтетична коса чрез кука може да се използва за добавяне на готови плитки, туистъри, къдрици, раста и т.н. Това е екстравагантна и смела прическа, която обаче е популярна от много време насам. Първо е била запазена марка на негърките, но все повече дами залагат на тази смела визия. Някои хора смятат, че е трудно да поддържате такава прическа, но истината е, че това дори ви спестява време. С нея косата не се мие често, а и няма нужда да я изправяте с преса, къдрите с маша, да я топирате, да ходите на фризьор и т.н.

 


Какво представляват?

 

Плитките крочет се състоят от синтетична коса, която се вплита с кука в ествествената ви коса. "Те обикновено вървят от предната част на главата ви към задната и така оформят лента", коментира фризьорката Лари Симс пред американското издание на "Cosmopolitan". Тя твърди, че това е идеална прическа за тези, които обичат естествения цвят на косата си и не искат да го променят, но пък желаят за малко да експериментират. Може да се направят плитки с различна дължина и цвят, без да правите компромис с естествената си коса. Хубавото на плитките крочет е, че когато миете косата, лесно достигате скалпа и успявате да измиете своята коса добре. А и не се налага да използвате преса за изправяне, което е плюс, ако искате косата да расте по-бързо.

 


Колко време отнема направата на плитките?

 

Направата на някои афро и раста плитки може да отнеме от 6 до 8 часа. Но ако си правите крочет, не е нужно да стоите толкова много време във фризьорския салон. Тяхната направа отнема между 90 минути и 3 часа.

 

Снимка: Pexels


Каква дължина да изберете?

 

За щастие, плитките крочет не изискват купуването на човешка коса, което ще ви спести пари. Те се състоят само от синтетична коса и дори вие самите може да си ги вземете от някой специализиран магазин. Специалистите съветват да залагате на по-дългите плитки, ако си правите такава прическа. "Колкото по-дълги синтетични крочет плитки носите, толкова по-бохемска става визията ви", коментира Симс.

 


Колко синтетична коса да закупите?

 

След като сте разбрали, че синтетичната коса е най-добрата за крочет плитките, сигурно се питате какво количество трябва да вземете. Това зависи от дължината, която искате да постигнете. Експертите казват, че ще ви трябват между 4 и 8 пакета синтетична коса. Ако искате много дълга коса, която стига до под дупето, може да ви се наложи да купите 10 пакета.

 

Снимка: Pexels


Колко време издържат?

 

Обикновено тези плитки издържат между 4 и 6 седмици, затова прическата е перфектна за хората, които искат да променят визията си за кратко, но харесват естествената си коса и не желаят прекалено смели експерименти. Например, учениците може да си направят такава прическа през лятната ваканция, когато са по-свободни и имат повече време за разходки, излизания, партита. Не дръжте плитките повече от 6 седмици, това може да увреди косата.

 


Как да се грижите за тях?

 

Не е трудно да ги поддържате, важно е просто нощем да сте внимателни. Преди да си легнете и да заспите, сложете на главата си шапка или кърпа от коприна или сатен. Така триенето на косата ще бъде избегнато, а и тя ще запази влажността си. Ако плитките станат много сухи, напръскайте ги с лак.

 

Снимка: Pexels


Увреждат ли косата?

 

Мит е, че такъв тип плитки увреждат косата, те дори я пазят - спестяват ви обработването с преса и маша, както и прекалено честото миене, което прави косата по-мазна. Но трябва да продължавате да се грижите за косата си, дори когато сте с плитки крочет. Малко преди да си направите плитките, спазвайте някои правила. Мийте косата нежно, не я търкайте агресивно, използвайте силни балсами и успокояващ тоник за скалп. Както беше споменато, най-важно е да не оставяте плитките повече от 6 седмици.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...