.

Салицилова киселина - против акне и тъмни петна

Ето какви са ползите от нея

Ивета Иванова
Салицилова киселина - против акне и тъмни петна
Снимка: Pixabay

Салициловата киселина е представител на ароматните монохидроксикарбоксилни киселини. Тя намира широко приложение в козметиката и медицината, тъй като притежава много полезни свойства при локално приложение върху кожата (разтвор, крем, гел, унгвент). Киселината влиза в състава на голяма част от продуктите против акне, което е често срещано в тийнейджърските години, тези за почистване на кожата и борба с нежеланата пигментация. Тя помага и на мазната кожа. Ето какво трябва да знаете за нея.

 


Как помага на кожата?

 

Салициловата киселина е бета-хидрокси киселина, а тези киселини правят кожата по-мека, блестяща и гладка. Тя най-често се използва за продукти, свързани с грижа за кожата. С нея се лекуват мазната кожа, комедоните и пъпките. "Салициловата киселина е антивъзпалителна, затова тя понижава зачервяването на кожата и дразненето, което идва от червените пъпки", казва Рейчъл Назариан, дерматолог, пред американското издание на "Cosmopolitan". Продуктът ексфолира кожата и възпрепятства появата на акне.

 


Може ли да я ползвате всеки ден?

 

Изкушаващо е да използвате силицилова киселина всеки ден, особено ако имате акне и виждате, че с нея постигате добри резултати. Но д-р Назариан препоъчва да не го правите ежедневно. Но определено се възплозвайте от нея. Може да нанасяте този продукт веднъж на 3 дни, ако видите, че действа добре на кожата ви. "Хората, които имат суха кожа по рождение и заболявания като екзема и розацея, трябва да подхождат вниманетлно към продукта и да го използват под ръководството на своя дерматолог", обяснява специалистът.

 

Снимка: Pixabay


Кога ще видите първите резултати?

 

Ако имате упорито акне, най-важното е да сте търпеливи и да не бързате. Ще видите резултати от 4 до 6 седмици след като сте започнали да използвате салицилова киселина, посочва лекарката. След това трябва да продължите да използвате киселината, за да има истински ефект. Д-р Назариан споделя, че не трябва да очаквате чудо и да си мислите, че ще излекувате кожните проблеми за нощ. Но задължително се консултирайте с дерматолог, който да ви препоръча правилния продукт.

 


Премахва ли белезите?

 

Знаете, че понякога упоритото акне оставя белези по кожата, а често се появяват и тъмни петна. Салициловата киселина помага и за това. "Салициловата киселина има способността да премахва старите кожни клетки и да насърчава оформянето на нови клетки, което пък помага за изсветляването на тъмните петна и белезите, оставени от старите пъпки", казва лекарката. Благодарение на антивъзпалителните свойства, киселината предотвратява появата на тъмни петна поначало.

 

Снимка: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...