.

Полихидроксилна киселина - за чувствителна кожа и тъмни петна

Ето как да я използвате

Ивета Иванова
Полихидроксилна киселина - за чувствителна кожа и тъмни петна
Снимка: Pexels

Дамите използват гликолна киселина, салицилова киселина или лактична киселина, за да се борят с много кожни проблеми - акне, тъмни петна, бръчки. Но тези продукти може да са агресивни към чувствителната кожа. Тогава решението е една друга киселина, която не е толкова популярна, но пък е с прекрасни свойства - полихидроксилната.
Тя нежно премахва мъртвите кожни клетки, като предизвиква минимално дразнене на кожата. Ето какво разкрива Никил Дингра, дерматолог в САЩ, за този продукт пред американския "Cosmopolitan". 

 


Какво е полихидроксилната киселина?

 

Полихидроксилните киселини са химически ексфолианти, каквито са също гликолната, лактичната и салициловата киселини. Но полихидроксилните са по-нежни и щадящи кожата, в сравнение с другите. Това е така, защото те са направени от по-големи молекули и не проникват в кожата толкова дълбоко, обяснява специалистът. Те изравняват текстурата на кожата и я карат да сияе. Освен това, помагат на другите козметични продукти да проникнат в кожата по-добре и така да са по-ефективни. Полихидроксилните киселини предизвикват по-малко дразнене на кожата, в сравнение с другите. Най-известните полихидроксилни киселини са глюконолактон, галактуронова киселина и лактобионова киселина. Тези три киселини се съдържат в серуми за кожа, овлажнители и тонери за лице.

 


Как помага на кожата?

 

Всеки може да се възползва от свойствата на тази киселина - най-вече от нежното ексфолиране. Но тя е най-добра за хората с чувствителна кожа, за които другите видове киселини са прекалено агресивни и предизвикват обриви и дразнене на кожата. Полихидроксилните киселини също хидратират по-добре кожата и са подходящи за хора със суха кожа. Ако обаче се борите с акне, вероятно салициловата киселина и гликолната киселина ще ви помогнат повече. Но полихидроксилната киселина е чудесна за лекуване на тъмни петна и белези, след като пъпките изчезнат, но останат следи от тях. Те не предизвикват обриви.

 


Как да я използвате?

 

Полихидроксилните киселини са по-нежни от повечето химически ексфолианти, но трябва бавно и постепенно да ги добавяте в козметичния си режим, особено ако сте податливи на екзема, розацея и кератозис пиларис. Д-р Дингра съветва в началото да нанасяте от тази киселина веднъж на 2-3 дни, докато кожата свикне с него. Естествено, хубаво е и да се консултирате с дерматолог, който да ви каже кой продукт е подходящ за вашата кожа.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...