.

Кафето - ползи и вреди за кожата

Ето какво трябва да знаете

Ивета Иванова
Кафето - ползи и вреди за кожата
Снимка: Pexels

Много хора не могат да започнат деня си без чаша ароматно кафе, за да се ръзсънят и да имат енергия да се справят със задълженията си. Но, някои се притесняват, че така са се пристрастили към кофеина и се чудят колко чаши кафе на ден се считат за умерено количество и дали пиенето на кафе не им вреди. Ето какви ползи и негативи носи то за кожата, според британския "Cosmopolitan".

 


Да спрете ли кафето?

 

"Кофеинът забавя темпа, с който вашият организъм произвежда колаген. Това е протеинът, който дава на кожата стегнатост и еластичност, така че веднъж, когато нивото му спадне, вашата кожа започва да увисва и бръчките се появяват", казва кожният експерт д-р Пол Насиф. Това не означава, че задължително трябва да се откажете от кафето.

Помнете, че кафето не унищожава колагенът, а просто потиска неговата продукция, споделя Лиса Борг, специалист по хранене. Тя напомня, че от всички протеини, тялото е най-богато на колаген и кофеинът няма как напълно да спре производството му.

Според нея, захарта и рафинираните въглехидрати са тези, които унищожават колагена, затова по-скоро трябва да се въздържате от хапване на сладко. А и нашите организми произвеждат ензим, наречен CYP1A2, който помага да бъде изчистен кофеина от тялото.

Не при всеки този ензим действа с еднаква сила, така че влиянието на кофеина върху колагена зависи и от генетични фактори.

 

Снимка: Pexels

 

Причинява ли кафето акне?

 

Може да сте спокойни - кофеинът няма да причини акне. Но, ако сте податливи на обриви, напитките, пълни с мляко и захар, могат да ги влошат. Пиенето на кафе пък се свързва с повишаване на нивата на хормона на стреса - кортизол. Това може да доведе до някои проблеми за кожата - бързо състаряване, дехидратация, хормонални обриви.

"Това може също да увеличи количеството мазнина, произвеждана от мастните жлези в корена на косъма", казва д-р Насиф.

 

Снимка: Pexels

 

Добрите новини

 

Когато кофеинът се консумира умерено, има съвсем малка вреда за кожата, споделя д-р Пол Насиф. Кафените зърна са богати на фитонутриенти - съставки, които се намират в растенията. А и са пълни с антиоксиданти, които се борят с вредното действие на свободните радикали.

"Когато консумирате кафе, вие орално поемате тези фитонутриенти. После, те се използват от цялото тяло, не само от кожата", посочва д-р Майкъл Барниш, специалист по хранене.

Д-р Борг казва, че те носят ползи, тъй като са пълни със съставки, които помагат на кожата да се възстановява - магнезий, калий, витамин В2.

 

Снимка: Pexels

 

Козметика на кофеинова основа - ефективна ли е?

 

Има козметични продукти с кофеин, за които се казва, че лекуват подпухналите очи и премахват целулита. Д-р Насиф твърди, че кафето има антивъзпалително и антиоксидантно действие, и то не само когато се пие. Продуктите с кофеин са полезни за кожата.

"Кофеинът е вазоконстриктор, което значи, че той свива кръвоносните съдове", обяснява той.

Това означава, че може да го нанасяте на зачервена, подпухнала и леко възпалена кожа. Но експертите обясняват, че кофеинът може да доведе и до дехидратация. Въпреки че ефектът е кратък, той се използвав кремовете срещу целулит, именно защото дехидратира тъканта.

 

Снимка: Pexels


Колко кафе е прекалено много?

 

Ако пиете само 1 чаша кафе на ден, за да се разсъните, няма нищо тревожно за вас. Но, има много хора, които пият по няколко кафета на ден. Прието е, че може да се пият между 2 и 4 кафета на ден. Д-р Борг уточнява, че има значение и как вашият организъм реагира на кофеина. Тя препоръчва да пиете между 1 и 3 чаши кафе дневно. По-добре е кафето да се пие сутрин, тъй като ако пиете кафе следобед, това може да попречи на качествения сън. А недостатъчното количество сън също вреди на кожата, коментира д-р Насиф.

 

Снимка: Pexels


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...