.

Тренировъчни методи за по-добра форма при футболистите

Тренировъчни методи за по-добра форма при футболистите

Футболът е един от най-популярните спортове по целия свят, а с изключение на Северна Америка, определено е на първо място по известност в останалите континенти. Няма спор, че по света има изключително голям брой футболисти и още по-голям брой хора, които искат да се превърнат в такива от ранна детска възраст. Футболистите са наистина много на брой, но не чак толкова много са тези, които наистина впечатляват със своята игра, издръжливост на терена и техника. Играчи като Кристиано Роналдо, Лео Меси и Еден Азар разполагат с качества, които не са присъщи за всички футболисти. Всеки желаещ обаче може да развие подобни качества или поне да се опита да го направи. В следващите редове ще разгледаме няколко тренировъчни метода, препоръчани от специалисти, с които всеки футболист може да развие солидни възможности.

 

Тичане и издръжливост

 

В днешно време футболистите трябва да имат силите да избягат средно по около 10км на мач. Разбира се, дори след десетия километър те трябва да имат сили за още един спринт в края на срещата, който може да се окаже решаващ. Изграждането на сила и издръжливост при тичане е сред основните принципи на тренировките в почти всички първенства, а в някои като тези на Германия тичането е основен фактор. Промяната на интензивността в тичането се изгражда чрез тренировки, а това качество определено е нужно на всеки голям футболист.

 

Примерна тренировка: 4 минути джогинг, последвани от 4 минути по-забързано тичане в темпо, като този цикъл се повтаря 4 пъти. В допълнение може да се тренира работа с краката около конуси в комбинация със спринт.

 

Максимизиране на скоростта при спринт

 

Ако преди години спринтът беше ключов фактор най-вече за атакуващите по крилата футболисти, в днешно време не е така. Сега дори и защитниците се нуждаят от бързина в краката си, за да съумяват да спират нападателите. Според специалистите, развиването на сила в бедрата чрез изометрични движения под високо налягане помага изключително много за постигане на по-добра скорост.

 

Примерна тренировка: Връзвате колан на кръста си, на който е закрепена тежест, която остава зад вас, или използвате разтегателни въжета. С тези средства за увеличаване на напрежението се опитвате да спринтирате колкото можете по-бързо. Тренировката може да включва 5 рунда по 50м с 30 секунди почивка между тях.

 

Експлозивност

 

Това качество от играта на футболистите е характерно най-вече при офанзивните играчи. Да вземем за пример Еден Азар и експлозивността, която притежава с топка в крака. Той може да остави противниковите играчи да му дишат прахта с лекота. За тази цел специалистите препоръчват изпълнението на плиометрични движения, като например клекове с подскок или скачане от по-ниско върху равна повърхност.

 

Примерна тренировка: 4 серии по 10 скока с един крак върху равна повърхност, като постепенно увеличавате височината, върху която трябва да скочите.

 

Стабилност в центъра на тялото

 

Има футболисти, които са надарени с такава стабилност и могат да контролират центъра на тежестта по великолепен начин. Такива са много от мощните централни защитници, които впечатляват не само с физика, но и със скорост. Такъв играч обаче е и Лео Меси, въпреки че той не притежава мощна физика. Меси обаче умее да контролира тялото си и прави феноменални движения. При него това умение може би е вроден талант, но с труд и упорство всеки може да работи върху тази част от своите качества. За тази цел обаче трябва да излезете от зоната си на комфорт по време на упражненията и да изпълните по-нестандартни движения. Такива са клякане върху Bosu топка за баланс или пък използване на T-bar лост за румънска мъртва тяга с 1 крак.

 

Примерна тренировка: Клякане с Bosu топка и румънска мъртва тяга с 1 крак, използвайки T-образен лост, като всяко упражнение се изпълнява по 6 повторения, с 3 секунди между тях.

 

Подобряване на смяната в посоката на движение

 

Ако един футболист притежава единствено скорост, ще може да я използва само в права линия, което най-вече ще му помага за играта по крилата. В днешния футбол обаче това не е достатъчно, защото добрите футболисти разполагат с умението да променят посоката във всеки един момент. Това помага много при атакуващите футболисти, като някои от тях са истински майстори в смяната на посоката и то с топка в крака. Експертите от Nostrabet посочват за такива майстори играчи като Ариен Робен и Килиан Мбапе. Това ги прави и толкова добри реализатори, а в сайта може да намерите Скоркаст и уинкаст стратегии за футболни залози, които може да използвате точно за тези състезатели. Традиционното бягане между конуси с топка в крака е добър метод за подобряване на този показател в играта на всеки футболист.

 

Примерна тренировка: Бавно спускане през 10-20 конуса, наредени зиг-заг, след което следва връщане обратно, като при всяко ново спускане увеличавате скоростта на преминаване, водейки топката с краката си.

 

По-добра физическа мощ

 

Не всички футболисти разчитат на своята физика, но тя определено може да бъде основно качество за даден играч. Физиката помага изключително много на хората в централните части на терена - защитници, халфове и нападатели. Те могат да използват физическата си сила, за да взимат топката в единоборства и да владеят пространството около себе си. Освен всичко, развиването на по-голяма мускулна маса и сила спомага за превенцията от контузии. Препоръчва се изпълнението на основни движения за развитие на мускулна маса и сила.

 

Примерна тренировка: 5 серии по 6 повторения мъртва тяга, клекове и напади за една седмица.

 

Време за възстановяване

 

Времето, в което един футболист не тренира, всъщност е моментът, в който тялото му очаква да се възстанови от многобройните натоварвания. Точно затова е много важно как един футболист ще живее извън тренировъчния комплекс на своя отбор. От ключово значение е и да се храни добре, за да снабдява тялото си с необходимите витамини и минерали, а също така специалистите препоръчват изпълнението на стречинг движения след всяка тренировка и дори след мач.

 

Примерна тренировка: Минимум 10 минути стречинг и разтягане на мускулите по тялото след тренировъчна сесия.

 

Въпросните методи за тренировка и подобряване на футболните качества на играчите са от високо равнище и определено имат смисъл. Не е тайна, че за да си добър футболист не е нужно единствено талант, но и много работа, за да се развият вродените качества. Добрата вест е, че в днешно време науката напредна значително и може да предложи разнообразни тренировъчни методи, с които да се премине границата от обикновен футболен играч в един от най-добрите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...