.

6 знака, че ви липсва ЖЕЛЯЗО

Ето по какво да познаете

Ивета Иванова
6 знака, че ви липсва ЖЕЛЯЗО
Снимка: Pixabay

Дефицитът на желязо е един от често срещаните здравословни проблеми при хората. Оказва се, че около 2 млрд. от населението старадат от ниски стойности на желязо, просто в различна степен. Това състояние засяга по-често жените. Ето как може да разберете, че и вие имате недостиг на важния елемент, още преди да си направите кръвен тест.

 


1. Постоянно сте изморени

 

Умората може да идва от претоварване, недоспиване, тежка работа и т.н. Но хората с ниски стойности на желязо чувстват умора, дори когато са се наспали и са отпочинали. Организмът използва желязото, за да създаде хемоглобин - веществото в кръвта, което разнася кислород до клетките, мозъка и сърцето. Като не може да се образува достатъчно хемоглобин, организмът страда и от липса на кислород и се измаря.

 


2. Задъхвате се често

 

Това също е свързано с кислорода. Производството на хемоглобин е намалено заради ниското желязо и до дробовете и сърцето не достига достатъчно количество кислород. Хората с ниско желязо и анемия се задъхват при минимално физическо натоварване - изкачване на малко стълби, въртене на колело във фитнеса, бързо ходене. Обикновено учениците с анемия са освободени от часовете по физкултура.

 


3. Бледи сте

 

Постоянно изглеждате пребледнели, дори когато се чувствате щастливи и сте хапнали. Може хора, които не ви познават добре, да са се учудили от цвета на лицето ви и да са ви питали дали не ви е лошо. Бледостта идва от липсата на червени кръвни клетки и кислород в организма. Долните ви клепачи пък са бледорозови.

 


4. Устните ви се напукват

 

Недостигът на желязо влияе и на ноктите, устните, косата. Обикновено устните ви се напукват, цепят се по ъгълчетата. Ноктите ви са чупливи, а ако желязото е с много ниски стойности - страдате и от косопад.

 


5. Разболявате се често

 

През зимата и есента имате чувството, че постоянно сте настинали и болни. Това е така, защото имунната ви система е отслабена от липсата на желязо. Така много по-лесно хващате инфекции и вируси, а и много по-трудно се преборвате с тях.

 


6. Ядат ви се странни неща

 

Този симптом не се проявява при всички. Но някои хора изпитват апетит за странни неща - лед, кал, глина, боя, лак. Говори се, че този симптом е най-често срещан при бременни жени с нисък хемоглобин. 

 

Основните причини за развиване на анемия са тежък и обилен цикъл, при който жените губят много кръв, невъзможност за усвояване на желязото заради други болести. Някои хора имат ниски стойности на желязото и хемоглобина, защото не ядат месо.

 

Цветът на очите може да влияе на депресията през зимата

 

През зимата жените са с по-тежък цикъл

 

5 причини за лош дъх


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...