.

5 причини да ядете череши

Ето кои са ползите от вкусния плод

Ивета Иванова
5 причини да ядете череши
Снимка: Pexels

Черешите са любимо лятно сладко изкушение за мнозина, а и са много полезни. Затова може да ги включвате в менюто си почти всеки ден и да замените сладоледа и пастичките с тях. Ето кои са ползите от хапването на тези плодове.

 


1. Източник на фибри

 

Не е лесно всеки ден да поемате препоръчителната дневна доза фибри - 25-30 грама. Но тези червени плодове може да ви помогнат да се доближите до целта. "Хранителните режими, богати на фибри, осигуряват здравословно тегло, подобряват стомашното здраве, намаляват нивата на холестерола и снижават риска от развитие на сърдечни болести", казва Ерин Палински, диетолог, пред "Prevention".

 

Снимка: Pexels


2. Действат противовъзпалително

 

Често мускулите и ставите ви болят? Сладките череши могат да се превърнат в лек и да облекчат тези болки. Проучвания доказват, че те са богати на антоциан, който преборва възпалението на тъканите.

 


3. Грижат се за сърцето

 

Антоцианът действа добре и на сърцето. Изследвания доказват, че той може да играе съществена роля в предотвратяването на сърдечни болести, тъй като бори възпаленията и спомага функциите на артериите. Черешите пазят от инфаркт.

 

Снимка: Pexels


4. По-качествен сън

 

Спокойно може да хапвате череши, ако сте гладни малко преди сън. Те не само ще ви заситят, но и ще ви помогнат да спите по-добре. Сладките плодове са източник на хормона мелатонин, който помага за контролиране на вътрешния часовник на тялото и създава полезни навици, що се отнася до спането. Ако ядете по 25 череши на ден в продължение на 3 дни, ще спите по-дълбоко и по-продължително от обиконвено.

 


5. Отслабване

 

Черешките са сладки и вкусни и ще задоволят глада ви за сладко. Ако копнеете за торта, сладолед, шоколадов десерт, просто изяжте купичка череши и вече няма да имате нужда от сладкиши. Това ще повлияе добре на фигурата ви, защото черешите не съдържат добавена захар.

 

Снимка: Pexels

 

7 причини да ядете ПОРТОКАЛ


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...