.

Опасна ли е кратката и лека менструация?

Ето какво издава тя

Ивета Иванова
Опасна ли е кратката и лека менструация?
Снимка: Pexels

Обикновено жените се притесняват, когато имат тежък и обилен цикъл. Кървенето продължава 7-8 дни, много е силно и трябва да са внимателни да не се изцапат, когато са на публични места, не могат да спортуват и да правят дълги разходки, болките са доста силни.

 

Но кратката менструация и малкото кървене са не по-малко притеснителни, пишат от "Pop Sugar". Една от причините за по-малко кървене и почти липсващ цикъл, може да бъде взимането на противозачатъчни или други хормонални хапчета.

 

Ако пиете хапчета против забременяване, непременно първо се консултирайте с гинеколог и обсъдете с него най-подходящия за вас вид, както и формулата, по която да ги пиете.

 

Снимка: Pexels

 

Друга причина може да бъде невъзможността да отделите яйцеклетка - тоест да нямате овулация. Ако менструацията ви е много нередовна и не ви идва всеки месец, задължително трябва да посетите гинеколог.

 

Някои момичета пък кървят само 2-3 дни и не използват повече от 1-2 превръзки или тампони за тези 2 дни, което за други е много странно. Смята се, че по време на менструация се губят между 5 и 35 мл. кръв - това са нормалните граници. Лекото кървене може да се дължи на неправилна диета, недохранване, стрес, както и проблеми с яйчниците.

 

Менструацията трябва да продължава максимум 8 дни

 

Храни и напитки, които да избягвате по време на цикъл


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...