.

Защо се разболяваме след връщане от почивка?

Ето какви са причините

Ивета Иванова
Защо се разболяваме след връщане от почивка?
Снимка: Pexels

Много е неприятно да се завърнете от прекрасна лятна почивка, заредени с енергия и положителни емоции, и веднага като се приберете, да се разболеете. Навън е горещо, а вие сте с температура, течащ нос и треска, сякаш е зима. Но много хора се разболяват след отпуска и пътуване, посочват специалисти. 

 

Една от причините за това е микробите и бацилите, които се разнасят във въздуха, когато пътувате със самолет. "Въздухът в самолета е много по-сух, в сравнение с този на земята, което засяга носа и гърлото и ви прави по-податливи на настинка", казва д-р Клеър Морисън пред британското издание на "Cosmopolitan".

 

А и когато прекарате много време, затворени на едно място с доста хора, туристи, независимо дали във влак, автобус или самолет, е много по-лесно да се разболеете.

 

Снимка: Pexels

 

Лекарката обяснява, че не само пътуването може да ви докара настинка. Болестта може да се дължи на забавена реакция на тялото, която е вследствие на някаква промяна на поведението ви. Например, ако сте пили много повече алкохол по време на ваканцията си или сте хапвали по-големи количества от определени храни, които по принцип не ядете често, това е шок за организма и той реагира по някакъв начин.

 

Влияят и смяната на климата, липсата на сън, ако сте ходили на много партита и сте спали по-малко от обикновено, прилошаването от пътуването със самолет или автобус.

 


Снимка: Pexels

 

Д-р Клеър обяснява, че за да избегнете разболяването, е хубаво да вземате витамини и да ядете полезни храни. "Уверете се, че миете ръцете си често, докато пътувате или използвате мокри кърпички, ако се налага", казва тя.

 

А ако вече сте болни, пийте повече течности, основно вода и опитайте да спите повече. Не пийте алкохол, докато сте болни и яжте плодове, зеленчуци, месо, супи.

 

Естествено, ако сте чувствате много зле и отпаднали и болестта е съпроводена с много висока температура и повръщане, трябва да посетите лекар.

 

Победете умората от пътуването с череши


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...