.

Защо септември ви натъжава и как да се справите с лошото настроение?

Ето как

Ивета Иванова
Защо септември ви натъжава и как да се справите с лошото настроение?
Снимка: Pexels

Много хора започват да изпитват рязка смяна на настроенията, когато дойде месец септември. От една страна, те се опитват да се насладят на последните летни дни и на хубавото време, радват се, че вече навън не е толкова горещо и задушно, но от друга са натъжени - лятото скоро свършва, морските ваканции са приключили, учениците се връщат на училище. Преминаването от лято към есен може да повлияе зле на доста хора и те да се чувстват разтревожени. Ето кои са причините за това и как да се справите.

 


Причини: 

 


1. Ваканциите свършват, животът става по-сериозен

 

Всички ученици свързват септември с връщането на училище. Те отново трябва да стават рано, да учат, да бъдат по-отговорни, безгрижието ги напуска и купоните намаляват. Дори вече да не сте ученици, септември или октомври се връщате в университета или на работа, знаете, че дългите морски ваканции са приключили, забавлението и партита намаляват. Отново ви чака дълъг период в офиса или училище, което може да ви подтисне - през пролетта с нетърпение чакате лятната ваканция. "Не е необичайно през лятото да прекъснем с рутината си и да променим навиците си, което прави по-трудно връщането към нормалното състояние", казва д-р Арун Тиягараян пред "Cosmopolitan".

 

Снимка: Pexels


2. Мозъкът реагира на промяната в климата

 

Есента идва чак в края на септември, по-голямата част от месеца все още е лято. Но сутрин и вечер започва да се усеща захлаждане, а и се стъмнява по-рано. Организмът усеща промяната в климата, а и психически се подготвяте за идването на студеното време. Някои хора стават депресирани, когато идват есента и зимата. Липсата на слънчеви лъчи може да повлияе зле на една част от мозъка - хипоталамуса. Тази структура спира да работи правилно и така се произвежда по-малко серотин от обичайното - хормонът, който влияе на апетита, съня и настроението.Как да се справите?

 

1. Бъдете заети

 

"Да сте заети е страхотен начин да се разсеете и да стопирате симпотмите на тревожност", казва Тиягараян. Занимавайте се с работа, учене, ходете на много събития, концерти, кино, мачове. Ако се чувствате депресирани, вижте се с приятели на разходка, кафе или парти. Вкъщи гледайте любимите си филми и си пишете с приятели.

 

Снимка: Pexels


2. Набавете си витамин D

 

Използвайте последните слънчеви лъчи. Излизайте много навън през септември и се наслаждавайте на топлото време. Така ще си набавяте достатъчно кислород и витамин D, което ще ви накара да се чувствате по-бодри, енергични и положително настроени. Не пропускайте покана за среща, излизайте навън по време на обедната почивка или междучасията.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
titia
преди 1 година
0
1
!
Отговори
ne mi dopada dujdut i ki6ata , studut , mra4noto
Страница 1 от 1