.

5 храни, с които да засилите имунитета през есента

Ето какво да ядете

Ивета Иванова
5 храни, с които да засилите имунитета през есента
Снимка: Pixabay

Есента вече е тук и времето става все по-студено. Така опасността от хващане на настинки се увеличава, а и през този период има много вируси. Затова е важно да подсилите имунната си система. Ето и какво да хапвате, за да сте по-здрави и да имате повече сили.

 


Тиквички

 

Те са богати на витамините А, С, Е и К. Съдърожат и важни минерали - магнезий, желязо и мед, затова ще помогнат да увеличите имунитета си. Тиквичките се грижат за здравето на сърцето, защото действат като антиоксидант. Богати са и на омега-3 мастни киселини, което е полезно за очите и зрението.

 

Снимка: Pixabay

 

Риба

 

Доказано е, че имунната система на хората, които ядат риба 2 пъти седмично, е много по-силна от на тези, които рядко хапват рибни продукти. Повечето риби съдържат цинк, йод и аминокиселини. Тези съставки предпазват от диабет, сърдечни болести и грип. В рибата също има омега-3 мастни киселини, които предпазват очите.

 

Снимка: Pixabay

 


Гъби

 

Най-подходящо е да хапвате гъби през студените месеци. Това е един от малкото зеленчуци, които съдържат витамин D. Това е нискокалорична храна, така че няма да се притеснявате за трупането на излишни килограми, ако често хапвате гъби. Те не съдържат наситени мазнини, а са богати на протеини и въглехидрати - засищат ви и ви подсилват.

 

Снимка: Pixabay


Зелка

 

Салатата от зеле е идеална за есента. За да имате силна имунна система, важно е черният ви дроб да е в добро състояние. А зелето се грижи именно за този орган. Зелката е чудесен източник на витамини - А, B1, B2, B6, E, C, K, както и минерали - калций, желязо, йод, калий, фосфор, сяра и фолиева киселина. Зелевият сок пречиства черния дроб.

 

Снимка: Pixabay


Ябълки

 

Всеки е чувал колко полезни са ябълките. Хубаво е да знаете, че те са най-богати на витамини именно през есента и тогава ви пазят от настинки най-много. През студените месеци ябълките са пълни с витамин С, който се грижи за имунитета и ви подсилва. Тези плодове правят и кожата ви по-мека.

 

Снимка: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...