.

5 причини да ядете ГРОЗДЕ

Вижте кои са те

Ивета Иванова
5 причини да ядете ГРОЗДЕ
Снимка: Pixabay

Гроздето е сред най-полезните и вкусни плодове. То е пълно с полезни съставки - 20% от съдържанието му е витамин К, който се грижи за костите, а в него има и много мед, който ни дава енергия. Плодът се грижи за имунитета ни, тъй като съдържа витамин С. Ето ползите от гроздето.

 


Силна имунна система

 

Плодът е богат на витамин С, който засилва нашия имунитет, особено в сезона на настинките. Но гроздето помпа имунитета и заради друго - то има антимикробни свойства. В плодът има много вода, което ни помага да останем хидратирани и стимулира кръвообращението.

 


Качествен сън

 

В гроздето има мелатонин, а изследвания показват, че той помага за по-дългия и качествен сън нощем. Ако заспивате трудно или често се събуждате през нощта, хапвайте грозде за десерт вечер. Безсънието е опасно - то води до напълняване, развиване на депресия, диабет и сърдечни болести.

 

Снимка: Pixabay


Пази зрението

 

Лутеинът и зеаксантин в гроздето се грижат за здравето на ретината. Те успокояват очите, намаляват дискомфорта от дългото втренчване в нещо и помагат очите по-бързо да се възстановят от стреса, които им причиняват светлините. Полезните съставки намаряват риска от развитие на макулна дегенерация и катаракт.

 


Полезно за стомаха

 

В гроздето няма много фибри, но все пак те са налични и когато се комбинират с натуралния сок на плода, те се грижат за функцията на червата. Полифенолът в плода трансформира стомашните бактерии и ги прави полезни за здравето на човек.

 

Снимка: Pixabay


Грижи се за сърцето

 

Гроздето е много полезно за сърцето. То намаля кръвното налягане, спомага кръвообращението и бори възпалението на сърдечния мускул. Този плод се препоръчва и в борбата с високия холестерол.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...