.

6 съвета за по-бързо заспиване

Вижте какво да правите

Ивета Иванова
6 съвета за по-бързо заспиване
Снимка: Pixabay

Въртенето в леглото нощем може да е много изнервящо, особено когато трябва да ставате рано. На всеки му се е случвало да не може да заспи - от вълнение, от притеснение, от прекаляване с кафето и енергийните напитки през деня, от жегата (когато е лято) и т.н. Но ако често ви се случва да заспивате трудно и бавно, без да има конкретна причина, може би трябва да промените някои свои навици. Ето и кои са те.

 


1. Изкъпете се към 20:30 часа

 

Опитайте да легнете рано, ако ще ставате рано - към 22 ч. - 22:30 ч. Проучване установява, че да си вземете топъл душ 90 минути преди лягане може да ви помогне да заспите по-бързо и сънят ви да стане по-дълъг с 15 минути. Горещата вода разширява вашите кръвоносните съдове и така подпомага свойството на кожата да изпуска излишната топлина. В резултат телесната температура спада, което значи, че заспивате по-лесно.

 


2. Зарежете телофона

 

Много хора имат навика да четат статии и да разглеждат социалните мрежи в леглото, преди да заспят. Но телефоните и таблетите излъчват синя светлина, която сваля нивата на хормона мелатонин - той регулира сънния цикъл. Изключете електронните устройства 90 минути преди заспиване, за да имате по-добър сън.

 

Снимка: Pixabay


3. Спете на хладно

 

През зимата температурите са ниски и навън е студено, затова всички пускаме парно, климатици и печки вкъщи. Но те не трябва да са на максимална степен и стаята, в която спите да става прекалено топла, особено като имате предвид, че ще се завиете с дебела завивка. Топлинните уреди изсушават лигавиците и така вие ожаднявате по-често вечер и нощем. Трябва в стаята да е максимум 18 градуса по Целзий, за да заспите бързо.

 


4. Намерете удобни възглавници

 

Знаете ли, че ако възглавницата ви е неудобна, прекалено ниска или висока, това също ви пречи да заспите. Проучвания показват, че хората, които използват ортопедични възглавници, спят по-добре.

 


5. Не яжте преди лягане

 

Храненето преди лягане може да разстрои цикъла на съня. Избягвайте да вечеряте късно или да ядете тежки храни вечер. Трябва поне 3 часа преди сън да не сте хапвали. Ако ядете преди заспиване, ще имате нарушено храносмилане, киселинии е по-вероятно да сънувате кошмари.

 

Снимка: Pixabay


6. Избягвайте алкохола

 

За много хора е ритуал да изпият 1-2 чаши вино вечер, особено през зимата. Дори им се струва, че алкохолът ги кара да заспиват по-бързо. Но това е само мит. Всъщност алкохолът блокира триптофана и той не може да достигне до мозъка. Триптофанът е аминокиселина, която ви помага да заспите.

 

4 храни за качествен сън

 

4 храни, които може да ядете преди лягане


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...