.

Предметите в чантата разнасят коронавирус - как да ги чистим?

Ето как

Ивета Иванова
Още подобни новини
Предметите в чантата разнасят коронавирус - как да ги чистим?
Снимка: Pexels

Коронавирусът може да се задържи върху дамската чанта няколко дни. Върху чантите ни може да има около 10,000 типа бактерии, твърдят от "Handbag Clinic", пишат от "The Sun". Това ги прави по-мръсни дори от тоалетните чинии. Експертът по хигиена Лиса Акърли казва, че ръцете ни пренасят вируси и бактерии, които се пренасят върху чантите и предметите в тях. "Коронавирусът може да издържи върху повърхности около 72 часа", коментира тя.  Ето кои предмети от чантата да почиствате.

 


Телефонът

 

Това е предметът, който докосвате най-често. Лондонски изследователи твърдят, че остатъци от фекалии могат да бъдат намерени на един от всеки 6 смартфона. Затова трябва да измивате ръцете всеки път, когато пипате телефона си. Най-добре е да дезинфекцирате мобилния с антибактериални мокри кърпички.

 

Снимка: Pexels


Ключове

 

Ключовете за апартамента и колата се използват само няколко пъти на ден, но пак са доста мръсни. Те събират по-малко бактерии от телефоните, защото не ги вадите на публични места често и не ги докосвате толкова, но трябва да ги чистите всеки ден. Пак се препоръчват мокри кърпички.

 

Снимка: Pexels


Носни кърпички

 

Ако сложите използвана носна кърпичка в чантата, която обаче все още не е мръсна и може да я използвате още веднъж, бактериите от нея ще се пренесат върху другите предмети. Най-добре слагайте кърпичката в несесер, плик и т.н. и я изхвърляйте с него в кошчето. После задължително измийте ръцете.

 

Снимка: Pexels

 

Четки за грим

 

Естествено, те трябва да се държат в несесер или козметични кутии, а не директно в чантата. Но трябва да ги почиствате на всеки 7 до 10 дни. Мийте ги с вода и сапун, така и козметичният несесер ще е чист.

 

Снимка: Pexels

 

Балсам за устни

 

Ако използвате балсам, който е в шишенце, почиствайте шишето веднъж дневно. Но ако използвате балсам, който е в кутийка и го нанасяте с ръце - вие излагате себе си на риск - така пренасяте бактерии върху устните си, особено, ако пръстите ви не са чисти.

 

Снимка: Pexels


Портмоне

 

Те също се използват често - вадите ги в магазини, кафета, ресторанти, слагате ги на маси и бюра. Чистете ги веднъж на ден с мокри кърпи и измивайте ръцете си, ако ги докосвате, когато са мръсни.

 

Снимка: Pexels


Книги

 

Ако ходите с по-голяма чанта и си носите някоя книга, също трябва да внимавате. Книгите не събират много мръсотия, тъй като рядко ги вадите от чантата. Но мийте ръцете, преди да вземете книгата и не си плюнчете пръстите, когато разлиствате.

 

Снимка: Pexels


Слушалки

 

Сигурно доста често си пускате музика от телефона. Но слушалките могат да разнасят бактерии. Докосвайте ги с чисти ръце и ги изтривайте с кърпичка, ако ги ползвате често. Най-добре е да ги държите в калъф.

 

Снимка: Pexels


Бутилка за вода

 

Ако си носите бутилка или теромсче с вода, се уверете, че го докосвате с чисти и дезинфекцирани ръце. От външната страна трийте с мокра кърпичка, а вътре измивайте с топла вода и сапун.

 

Снимка: Pexels


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...