.

Може ли да хванем коронавирус от слушалките?

Ето какво смята специалист

Ивета Иванова
Може ли да хванем коронавирус от слушалките?
Снимка: Pexels

Повечето хора опитват да вземат мерки, за да предпазят себе си и близките си от коронавируса. Препоръчително е да се стои вкъщи, да се излиза само до магазини, аптеки, банки, да поддържаме добра хигиена.

 

Но някои хора няма как да работят от вкъщи, или пък им се налага по-често да пазаруват или да се грижат за възрастен роднина, който живее в друг апартамент. Ако е така, те трябва да мият ръцете си редовно със сапун и вода и да избягват да докосват лицето си.

 

Тези хора пътуват до работа или вървят до специални магазини, аптеки, пазаруват за възрастните роднини и сигурно често си пускат музика от телефона, докато пътуват или ходят. Лошото е, че най-вероятно пипат слушалките за телефона с мръсни ръце, а и слушалките се опират във връхните дрехи, които също може да разнасят коронавирус.

 

Ако сте с безжични слушалки, дори пипате именно тази част от тях, която после слагате в ухото си. Но дали това е опасно?

 

Снимка: Pexels

 

"Коронавирусът се разпространява чрез вдишване на капчици, пълни с вирус, които инфектиран човек изпуска, докато говори, кашля, киха; или чрез пипането на очите, носа и устата, след пипането на повърност, която e замърсена с тези капчици, пълни с вирус", обяснява д-р Клаудия Пастидес пред британското издание на "Cosmopolitan".

 

Следователно - едва ли може да се заразите с коронавирус като слагате слушалките в ушите.

 

"Засега няма доказателство, че коронавирусът може да влезе в тялото през ушите, затова не е вероятно слушалките, върху които има вирус, да предадат инфекцията към ушите", коментира специалистът.

 

Но лекарката обяснява, че е важно всичко, което докосвате с пръстите си да се почиства редовно, постоянно да миете ръцете си и да не докосвате лицето си с мръсни ръце.

 

Ако пипнете слушалките и после устата, носа или очите си - вероятността да се заразите става голяма.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...