.

Храни, източници на селен

Вижте какво да хапвате

Ивета Иванова
Храни, източници на селен
Снимка: Pexels

Селенът е много важен минерал за функциите на организма. Той не се съдържа в много храни, но трябва да си го набавяте за силен имунитет и добро здравословно състояние. Приемът на селен подобрява паметта, помага за здравето на щитовидната жлеза и пази от безплодие. Селенът е полезен и за белите дробове. Ето в кои храни се съдържа, според материал на "Rootd".

 


Морски дарове

 

Морските дарове, и най-вече рибата, са отличен източник на селен. Хубаво е да поемате риба тон, камбала, скариди, сардиня. Трябва поне един от тези продукти да присъства в дневното ви меню, за да поемате препоръчителното количество селен за деня.

 

Снимка: Pexels

 

Месни дреболии

 

Ако не обичате риба или имате алергия към нея, заложете на месо. Полезни са органите на животните - дроб, бъбреци, дори мозъкът. 2-3 порции говежди черен дроб ви набавят нужната дневна доза селен.

 

Снимка: Pixabay

 

Бразилски орех

 

Бразилските орехи съдържат повече селен от морските дарове и месните дреболии. Те са подходящи и за вегетарианците, а и са чудесно ястие за следобедна закуска. Но има опасност - някои бразилски ядки може да съдържат повече от нужното ви количество селен за ден и да се натровите. Затова яжте само между 1 и 3 ядки на ден.

 

Снимка: Pixabay

 

Говеждо

 

Говеждото е много полезно. Освен, че ви набавя селен, то и пълно и с цинк, желязо и витамин В12. Редовната му консумация предотвратява анемия. А и месото е пълно с протеини и ви засища.

 

Снимка: Pixabay


Пуешко

 

Пуешкото месо е истински деликатес и е пълно със селен. 2-3 порции от него ви дават нужната дневна доза от минерала. Пуйката е богата на витамини, протеини, витамини от групата В, които пазят сърцето, цинк и е нискокалорична.

 

Снимка: Pixabay


Пилешко

 

Сигурно често включвате пилешко месо в дневното си меню. То е полезно, но трябва да хапнете 3-4 порции пилшеко, за да си набавите препоръчителната дневна доза селен. Пилешкото месо е крехко, влияе добре на фигурата ви и се намира лесно по магазините. То е богато на фосфор и протеин.

 

Снимка: Pixabay


Яйца

 

Яйцата са отлична храна за засилване на имунитета и борене с настинките. 5 яйца на ден съдържат препоръчителната дневна доза селен, но не прекалявайте. Може да изядете 2-3 яйца с пилешко, например. Не е хубаво да приемате прекалено много яйца за 1 ден.

 

Снимка: Pixabay


Броколи и зеленчуци

 

Те са чудесна гарнитура към месото и така по-лесно ще си набавите нужния селен, без да преяждате. В броколите има  витамин С, витамин К, бета-каротин, фолиева киселина, витамини от групата В (В1, В2, B3, B6), желязо, цинк, калций. Други зеленчуци, богати на селен, са спанак, грах, картофи.

 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...