.

Предпазват ли тренировките от COVID-19?

Ето какво казват експерти

Ивета Иванова
Предпазват ли тренировките от COVID-19?
Снимка: Pexels

Сега е забранено да ходим в паркове, независимо дали за тичане или разходка. Повечето хора работят и учат от вкъщи, позволено е да ходим само до магазини и аптеки, като мярка за спиране на разпространението на коронавируса. Но това значи, че се движим все по-малко и лесно трупаме килограми. Затова е хубаво да тренирате и да правите упражнения в дома си - така ще раздвижите тялото си и ще имате повече енергия и настроение. А и спортът е начин да се разсеете - така няма постоянно да четете и слушате новини за болестта и ще се справите по-лесно със стреса. Но трябва да тренирате умерено - нито прекалено кратко, нито прекалено дълго, съветват от "The Sun". Ето защо.

 


Как упражненията пазят от коронавирус?

 

Смята се, че упражненията увеличават шансовете ви да се преборите с COVID-19. Някои проучвания доказват, че тренировките влияят добре на имунната система. Трябва да тренирате редовно, но с умерено темпо, а не с прекалено бързо. Така намалявате податливостта си на инфекции. Но, от друга страна, прекалено дългите и натоварващи тренировки имат обратния ефект - те ни правят по-уязвими и податливи. Умерените тренировки могат да повишат имунитета ни, което помага да се преборим с патогените.

 

"Упражненията помагат за по-добро кръвообращение, това позволява на имунните клетки да пътуват в организма ни по-ефективно.  Още повече, тези имунни клетки биват стимулирани дори от леки упражнения", казва Франки Броган, специалист по хранене.

 

Проучване, публикувано в Британския журнал по спортна медицина, показва, че хората, които тренират 5 или повече дни от седмицата, прекарват с 46% по-малко дни на легло, заради настинки или вируси, в сравнение с хората, които не спортуват или които тренират само веднъж седмично. Хората, които тренират редовно, имат и по-леки симптоми и се възстановяват по-бързо, доказва проучването.

 

Ако тренирате прекалено много и залагате на високоинтензивни упражнения, може организмът да освободи стресови хормони, като кортизол. Той отслабва имунната система.

 

Снимка: Pixabay


Колко време да тренирате?

 

Ако вече сте развили симптоми на коронавирус, не трябва да спортувате. Но ако сте инфектирани, но все още не проявявате симптоми или ако сте здрави - упражненията могат да помогнат. Така вие подсилвате имунната система.

 

"Това не е панацея. Вие също трябва да се храните правилно, да спите повече и да се справите със стреса", казва професор Мариан Фалман.

 

Специалистите съветват да правите леки упражнения или упражнения с умерено темпо между 20 и 45 минути, 3 пъти в седмицата.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...