.

7 храни и напитки, които свалят имунитета

Вижте кое да избягвате

Ивета Иванова
7 храни и напитки, които свалят имунитета
Снимка: Pexels

Заради пандемията от коронавирус и пролетната умора, всички опитват да повишат имунитета си. Това може да стане с качествен сън, физическа активност, хапване на полезна храна, добро настроение, взимане на витамини и добавки. Но има някои хранителни продукти и напитки, които имат обратен ефект и свалят имунитета ни. Ето кои са те.

 


Бонбони

 

Трябва да избягвате храните, пълни със захар, като бонбоните, десертчетата, вафлите и т.н., ако искате да стимулирате имунната система. Освен това, не е хубаво да ядете сладко, когато сте болни. Сладкото причинява възпаления и е доказано, че това понижава имунитета, като отслабва белите кръвни клетки, съобщават от "MSN". А белите кръвни клетки се борят с инфекциите.

 

Снимка: Pexels


Кафе

 

За много хора пиенето на кафе е задължителен сутрешен ритуал. Тази напитка разсънва и ободрява. Но, ако сте болни, трябва да избягвате кафето. То дехидратира организма и може да предизвика болки в мускулите. "Имунната система работи най-добре, когато организмът е хидратиран", посочва Ребека Луис, диетолог. Кофеинът е диуретично средство и ходите често до тоалетна, когато пиете кафе. Така се дехидратирате още повече.

 

Снимка: Pexels


Хляб

 

Ако сте чувствителни към глутена, избягвайте да ядете хляб. Дори тези със съвсем лека чувствителност към глутен, могат да получат възпаления, след хапване на пшеница, показват проучвания. 

 

Снимка: Pexels


Алкохол

 

Чрез алкохолните напитки разпускаме, особено сега, когато стресът заради коронавируса, е голям. Но те също дехидратират тялото, особено тези с по-високо съдържание на алкохол. Те свалят имунитета и ако сте болни, организмът се възстановява по-бавно, ако пиете.

 

Снимка: Pexels

 

Пица

 

Много вкусна храна, подходяща за домашно парти или гледане на филм. Но пицата е пълна с високонаситени мазнини. А сиренето в нея може да предизвика възпаления на организма. Ако имате непоносимост към глутен, коричките на пицата също не са препоръчителни за вас.

 

Снимка: Pexels


Хотдог

 

Има няколко причини да избягвате хотдогът. Като цяло, трябва да премахнете от менюто си прекалено солените храни, които могат да ви дехидратират.  А и проучване показва, че една от съставките в хотдога - нитритите, може да причини главоболие.

 

Снимка: Pexels


Чипс

 

Това е храна, която винаги трябва да избягвате. Чипсът е вреден и калоричен. Той е много солен и също може да доведе до дехидратация. А ако сте болни и вече ви боли гърло, тази хрупкава храна може да раздразни допълнително гърлото.

 

Снимка: Pexels


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...