.

Болка в челюстта сутрин - на какво се дължи?

Вероятно скърцате със зъби, докато спите

Ивета Иванова
Болка в челюстта сутрин - на какво се дължи?
Снимка: Pexels

Много хора се оплакват, че се събуждат с болка в челюстта. Това може да се дължи на стискането и скърцането със зъби, докато спите.

 

Стискането на зъбите е известно още като бруксизъм и е третият най-често срещан проблем при спането, след инсомнията и сънната апнея. Д-р Чарлз Сутера, зъболекар, разкрива пред "PopSugar", че може да скърцате със зъби, ако долната и горната челюст не си пасват.

 

Заради това разминаване, вие опитвате да ги напаснете и да ви е по-комфортно, докато спите. Но не успявате и сутрин изпитвате болка.

 

Другият вариант е просто да имате лош навик да стискате зъбите си, както много хора гризат ноктите си. Това може да е нервен тик.

 

"Вашата челюст трябва да си почива нощем, но с бруксизма, все едно вашата челюст прави упражнения по 8 часа", обяснява зъболекарят. Така, челюстта става раздразнена и възпалена.

 

Снимка: Pexels

 

Как да облекчите болката?

 

Ако скърцането със зъби ви е навик, може да се опитате да го промените. Намерете друга позиция, в която ви е удобно да спите и така челюстта може да си почива. Ако спите на едната страна или по гръб, скърцането намалява. Но не само позицията на спане е проблем.

 

"Пациените не могат да контролират позицията си на спане, и, много пациенти с бруксизъм казват, че така или иначе вече спят на една страна или по гръб", обяснява експертът.

 

Според него, истинското решение е да намалите психологическия стрес. "Умственият стрес повишава мускулното напреение, което задейства бруксизма", казва д-р Сутера.

 

Той също съветва да разтягате челюстта си, като отваряте устата си широко няколко пъти на ден и я държите така 15 секунди.

 

Ако чувствате голяма болка сутрин, която е придружена и с други симптоми - главоболие, умора, болка в ушите, консултирайте се със специалист.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...