.

5 храни, полезни за мозъка

Вижте кои са те

Ивета Иванова
5 храни, полезни за мозъка
Снимка: Pixabay

Храните, които ядем, могат да въздействат на функциите на мозъка. Ако поемате правилните храни, може по-лесно да останете фокусирани, когато учите или работите, а някои храни дори предотвратяват болести, като деменция, Болест на Паркинсон и т.н. Ето какво да похапвате.

 


Авокадо

 

В последните години тази храна стана много модерна. И не е случайно, авокадото носи много ползи за здравето. Пълно е с полезни мононенаситени мазнини, които намалят кръвното налягане. А високото кръвно често се свързва с упадък на познавателните способности. Авокадото съдържа и витамин К и фолиева киселина, които намаляват риска от инфаркт.

 

Снимка: Pexels

 


Мазна риба

 

Рибите, които съдържат омега-3 мастни киселини, са "гориво за мозъка". Тези киселини подобряват структурата на нервните клетки в мозъка. Смята се, че те увеличават притока на кръв към мозъка, което подобрява паметта. Залагайте на риба тон, сьомга, херинга и скумрия.

 

Снимка: Pexels


Слънчогледови семки

 

Ако не обичате риба, може често да хапвате слънчогледови семки. Те са чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Може да ги добавяте към салати и зърнени закуски. Те са богати и на витамин Е, който пази клетките на мозъка от оксидативен стрес.

 

Снимка: Pixabay


Кафе

 

За кафето вечно има спорове - дали е полезно, или по-скоро вредно. Смята се, че то може да влияе зле на нервите и да нарушава съня, но може да ви предпази от упадък на познавателните способности, Болест на Паркинсон, Болест на Алцхаймер. Кофеинът в кафето повишава ентропията, което позволява на мозъка да преработва повече информация.

 

Снимка: Pexels

 


Боровинки

 

Вълшебен плод, с много ползи! Боровинките са богати на антиоксиданти, които стимулират комуникацията между мозъчните клетки. Това позволява преработването и задържането на информация.

 

Снимка: Pexels


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...