.

7 начина да избегнете лошия дъх

Ето как

Ивета Иванова
7 начина да избегнете лошия дъх
Снимка: Pexels

Много хора се оплакват от лош дъх, особено рано сутрин. Това може да се дължи на неправилно хранене, тютюнопушене, лоша хигиена и т.н. Ето и как да избегнете появата на лош дъх, според американското издание на "Cosmopolitan".

 

1. Намалете употребата на алкохол

 

Може да спрете да пиете алкохол, или поне да намалите количеството, което употребявате. Според д-р КамиХос, алкохолът може да увреди оралния микробиом. В него има микроорганизми, важни за здравето на зъбите. Увреденият микробиом прави устата суха и води до лош дъх.

 

Снимка: Pexels

 

2. Избягвайте определени храни и напитки

 

Сред храните и напитките, които причиняват лош дъх са лук, чесън, кафе. За някои хора е невъзможно да не пият кафе сутрин, за да се събудат, но то прави дъха лош.

 

Снимка: Pexels


3. Чистете езика

 

Не е достатъчно само да миете зъбите. Един от основните източници на лош дъх е анаеробна бактерия в устата. Тя не обича свеж въздух, затова се залепя по повърхностите вътре в устата и причинява възпаления и кървене на венците. Използвайте шпатула или друг уред за почистване на езика, за да премахнете бактерията.

 


4. Изпробвайте кислородна вода

 

Тъй като анаеробната бактерия мрази кислорода, правете си гъргара с кислородна вода, за да убиете бактериите по-бързо. Така ще стигнете и по-труднодостъпните места, като сливиците.

 

5. Пийте вода

 

Да сте добре хидратирани е много важно за здравето, а и за красотата. Хидратацията действа хубаво на кожата, но и трябва да пиете много вода, когато е топло, за да се чувствате добре. Дехидратацията води до намалено производство на слюнка. А слюнките имат антибактериални и противогъбични свойства. Така дъхът остава свеж.

 

Снимка: Pexels

 

6. Яжте ябълки

 

Залагайте на твърди храни, които да хрупате. Яжте често ябълки, моркови, целина и др. Те премахват остатъците от храна между зъбите, както и бактериите.

 

Снимка: Pexels

 

7. Дъвчете дъвки с ксилитол

 

Много хора често дъвчат дъвки, за да имат по-хубав дъх. Залагайте на дъвки без захар, които съдържат ксилитол. Дъвченето стимулира производството на слюнка и помага за премахването на бактериите. А ксилитолът е антибактериален.

 

Снимка: Pexels


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...