.

Как да се справите с кошмарите по време на пандемията?

Ето някои съвети

Ивета Иванова
Как да се справите с кошмарите по време на пандемията?
Снимка: Pexels

Много хора признават, че по време на карантината имат проблеми със съня и често сънуват странни неща или кошмари. Пандемията от коронавирус предизвиква страшни сънища, казва и Меир Кригер, експерт по сън в Yale School of Medicine, пишат от "Teen Vogue".

 

Това е така заради тревожността, която е завладяла хората, прекарването на повече време вкъщи и притесненията за роднини и приятели, обяснява специалистът. Ето и няколко начина как да се справите с този проблем.

 

Спете достатъчно

 

Уверете се, че си набавяте достатъчно количество сън. "Хората обикновено не сънуват, освен ако не спят 90 минути. Ако заспят, след 90 минути, те ще имат епизодични сънища на всеки 90 минути, докато нощта свърши. Ако, например, спите само 3-4 часа, пропускате доста сънища в края на нощта", обяснява експертът. Затова, когато на другия ден си легнете, ще ви се спи много и веднага ще започнете да сънувате. Затова, гледайте да спите повече всяка нощ - от 7 до 9 часа.

 

Снимка: Pexels


Избягвайте кофеина

 

Това е нещо, което всички знаят отдавна.  Не пийте кафе, газирани напитки с кофеин преди лягане. Това ще разстрои съня ви.

 

Снимка: Pexels


Не стойте на телефона

 

Да си вземете почивка от социалните мрежи е добра идея, особено за психическото здраве. Не стойте с телефона или лаптопа в леглото. Починете си от тях, за да спите по-сладко. Кригер препоръчва да изключите телефоните и компютрите поне 2 часа преди лягане.

 

Снимка: Pexels

 

Създайте си рутина

 

Създайте си някакъв навик преди заспиване. Например, да изпиете чаша мляко, да медитирате, да почетете книга, за да релаксирате.

 

Снимка: Pexels


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...