.

Тичане за отслабване: сред най-ефективните тренировки

Ето защо да го изберете

Ивета Иванова
Тичане за отслабване: сред най-ефективните тренировки
Снимка: Pexels

Много специалисти се съгласяват, че един от най-ефективните начини да отслабнете е да имате балансирана диета и да тренирате много. Но се спори относно това кои са най-подходящите тренировки - това може да зависи от възрастта, дали имате придружаващи заболявания, активен начин на живот ли водите и т.н. За да остлабнете, трябва да изгаряте повече калории, отколкото консумирате. Затова, тичането е сред най-препоръчваните тренировки, когато трябва да свалите килограми. Eто какво трябва да знаете за него, според "Pop Sugar".

 


Защо е подходяща тренировка?

 

Най-добрите и ефективни тренировки са тези, които харесвате и превръщате в редовно занимание. Може да бягате сутрин, вечер, следобед - когато ви е удобно, не е нужно да ходите в залата, да давате излишни пари, а и не се нуждаете от много специално облекло. Всеки има клин, тениска или анцуг в гардероба. Все пак, добре е да се сдобиете с удобни спортни обувки, за да ви е комфортно, когато тичате. Може да тичате на равно, по хълмчета, в планината, без да се притеснявате. А ако изберете да карате велосипед, това означава, че за планината трябва да се сдобиете със специален такъв и много да внимавате за контузии, пишат от изданието.Освен това, тичането подсилва кардиоваскуларната и разширява аеробния и анаеробния ви капацитет.

 

Снимка: Pexels

 

Колко калории горите?

 

Колко калории ще изгорите, докато тичате, зависи от много фактори - скоростта, натоварването, килограмите ви, възрастта, общото здравословно състояние. Но средно за 10 минути тичане, може да изгорите между 80 и 110 калории, казва Джон Торнхил, личен треньор.

 

Колко пъти в седмицата да тичате?

 

Ако тепърва започвате да тичате, едва ли в началото ще сте много издръжливи, така че не насилвайте организма си. Може първите дни да редувате тичане с бързо ходене и след това, постепенно, да увеличавате скоростта и времето на тичане. Хубаво е да се тича по 3-4 дни в седмицата, но не последователни - нека тялото ви си почива и да има време да се възстанови. Когато започнете да тичате редовно и бързо, не забравяйте да разтягате редовно тялото, да пиете много вода и т.н.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...