.

7 ползи от пиенето на греяно вино

Вижте кои са те

Ивета Иванова
7 ползи от пиенето на греяно вино
Снимка: Pexels

Греяното вино е типична напитка за зимата. По коледните базари то е голям хит, а и сега, когато заведенията не работят, заради карантината, това питие ще ви сгрее по време на вечерната разходка из града. Много е романтично и приятно да гледате коледната украса, докато пийвате греяно вино в компанията на любим човек или приятели. Ето и ползите за здравето от напитката, според "home.bt.com".

 


Подпомага мозъка

 

В греяното вино има съставка, наречена ресвератрол, която помага за подобряване на кръвния поток. Проучавия доказват, че това подпомага функцията на мозъка и подсилва паметта. Индийското орехче в греяното вино пък стимулира мозъка, намалява стреса, умората и тревожността и подобрява концентрацията.

 


Бори се с настинките

 

Сега е важно да засилим имунната система. Антиоксидантите в червеното вино ни помагат да се борим с инфекциите и помпат имунитета. Испанско проучване доказва, че за хората, които пият повече от 14 чаши червено вино на седмица, е 40% по-малко вероятно да хванат настинка.

 

Снимка: Pexels

 

Детоксикира

 

Индийското орехче, което можем да намерим в повечето греяни вина, прочиства черния дроб и бъбреците от токсини. То предотвратява и появата на камъни в бъбреците.

 


Бори се с възпаленията

 

В греяното вино много често се слага канела. Тази подправка се бори с възпаленията, намалява отоците и възстановява нормалната функция на тъканите. Антиоксидантите в червеното вино също действат противовъзпалително.

 

Грижи се за стомаха

 

Карамфилът в греяното вино подобрява храносмилането. Смята се, че той помага при проблеми на храносмилателната система, като запек, газове и т.н.

 

Снимка: Pixabay


Забавя стареенето

 

Ресвератролът в това питие помага за подмладяването на клетките и забавя процеса на стареене. Той се бори и срещу свободните радикали в кожата.

 


Добро е за сърцето

 

Някои проучвания показват, че червеното вино намалява риска от кардиоваскуларни заболявания, които могат да доведат до инфаркт. Това вино е чудесен източник на антиоксиданти и редовното му пиене повишава нивата на добрия холестерол.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...