.

4 причини да ядете царевица

Вижте кои са те

Ивета Иванова
4 причини да ядете царевица
Снимка: Pixabay

Царевицата е сред най-полезните храни и перфектен избор за лятото. Тя е богата на полезни въглехидрати и засища, както и на важни витамини и минерали. Може да се яде като следобедна закуска, като гарнитура, като допълнение към салатите или да си я направите на барбекю. Ето какви ползи носи за здравето, според "Health".

 


Пази от сърдечни заболявания и диабет

 

Царевицата спада към пълнозърнестите храни. Това значи, че тя предпазва от развитие на сърдечни заболявания, от сърдечни удари, рак и диабет тип 2. Дори пази от затлъстяване. Богата е на въглехидрати, но добри, което значи, че ви засища и така не поемате празни калории.

 


Пази мускулите и поддържа имунитета

 

Тази храна съдържа необходими на организма витамини и минерали. Богата е на витамини от групата В, както и на калий. Този минерал подпомага поддържането на нормално кръвно налягане, както и правилното функциониране на сърцето. Освен това, предотвратява мускулни крампи и помага да поддържаме мускулна маса. Царевицата е много богата и на витамин А, който е важен за имунната система.

 

Снимка: Pixabay

 

Богата е на антиоксиданти

 

Царевицата съдържа 2 основни каротиноида - лутеин и зеаксантин. Те пазят зрението и намаляват риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта. Освен това, тя е богата на антиоксиданта кверцетин, който се бори с възпаленията и защитава от Алцхаймер.

 

Подпомага храносмилането

 

Хапвайте често царевица, за да имате добро храносмилане. Тя ни зарежда с неразтворими фибри, които се задържат в стомашно-чревния тракт и често се препоръчва при запек. Така тя пази от подуване. Фибрите също ни засищат и яденето на царевица може да предпази от напълняване.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...