.

6 начина, по които домашният любимец ви прави по-здрави и щастливи

Вижте кои са те

Ивета Иванова
6 начина, по които домашният любимец ви прави по-здрави и щастливи
Снимка: Pixabay

За хората, които обичат животните, е почти задължително да имат домашен любимец. Да се грижите за животинката е истинско предизвикателство, но и много приятно - носи удовлетворение, топлина, обич, забавление, спокойствие и т.н. Ето какви ползи за психичното здраве носи грижата за домашните любимци, според "Female First".

 

Смисъл на живот

 

Да имате животинка и да се грижите за друго същество, освен за себе си, помага да се чувствате по-добре и пълноценни. Така намирате смисъл в живота си и знаете, че имате мисия - да живеете за някого, защото трябва да се грижите за него. Стягате се и ставате рано сутрин, за да храните любимеца - имате причина да станете от леглото, както и да излезете навън - ако разхождате куче, например. И сте благодарни и щастливи, когато животното ви дава любов и внимание.

 

Компания

 

Много хора си вземат домашен любимец, за да не се чувстват самотни вкъщи, особено ако живеят сами. И наистина това помага. Много е вероятно, ако имате животно вкъщи да сте по-щастливи - така имате компания. Животно ви изслушва без да ви съди и ви засипва с внимание. Установено е, че да говорите на любимеца, дори той да не ви разбира, е терапевтично.

 

Снимка: Pixabay

 

Спорт

 

Това се отнася най-вече за притежателите на куче. Ако гледате куче, това означава, че редовно трябва да излизате навън, за да го водите на разходки и да го оставяте да потича. Така ставате по-мотивирани да прекарвате време навън, а и спортувате заедно с кучето - като го гоните или му хвърляте топка, пръчка и т.н. Ако прекарвате повече време на чист въздух, движите се и редовно правите разходки - това влияе положително на психичното здраве.

 

Снимка: Pixabay

 

Организиране

 

Да имате животно вкъщи понякога може да е стресиращо, особено ако за първи път гледате домашен любимец. Животинката изисква много грижи и трябва да станете по-организирани. Храните любимеца, поставяте купичките с храна на нужното място, ставате по-рано, за да имате време да се погрижите за него, извеждате го на разходка, измивате го, водите го по лекари - все неща, които изискват грижа и внимание. Самите вие ставате по-отговорни и организирани.

 

Социални контакти

 

Освен, че не се чувствате толкова самотни, когато вкъщи има животно и може да му поговорите, домашните любимци носят и други ползи за психичното здраве. Ако имате куче и редовно го водите на разходка в парка, може да се запознаете с други хора, които правят същото и така да намерите нови приятели.

 

Намалява стреса

 

Доказано е, че да имате домашен любимец, какъвто и да е - кон, костенурка, заек, котка, хамстер, куче - сваля кръвното налягане и намалява стреса. Така се чувствате пълноценни и щастливи, животинката ви дава топлина и внимание, грижите се за някого и прекарването на време с животното ви забавлява и успокоява. Животните са страхотни приятели. Проучване доказва, че дори само да гледате как рибката ви плува в аквариум, това може да намали нивата на стреса. А няма и нищо по-хубаво от това да релаксирате на дивана с котката.

 

Снимка: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...